„Pětistovka byla katastrofa, hrozný start. Patnáctistovku jsem pomalu rozběhla, ale pak to bylo dobré. Páté místo i čas skoro 1:57 se mi líbí. A na kiláku jsem se po horším startu taky rozjela," líčila dvojnásobná olympijská šampionka.

Ani s druhým místem v závodě na 3000 metrů úplně spokojená nebyla. „Druhé místo z trojky je super, ale udělala jsem tam pár chyb, kterých bych se měla vyvarovat."

Co se vlastně stalo? Porazila vás Němka Stephanie Beckertová, ale její čas z předchozí rozjížďky jste znala…

Projížděla jsem kolo za 31,4 sekundy a docela jsem začala Pechi (Claudie Pechsteinová) ujíždět, tak jsem si řekla: To jsem asi trochu přepálila, asi je to hodně rychlé. Proto jsem zpomalila. Pak na mě Petr (trenér Novák) řval, že mám kolo za 32,5 že už je to pomalé.

Zase jste tedy zrychlila?

Ano, ale vzalo mi to docela dost sil. Aby toho nebylo málo, ještě jsem sebou málem sekla při vjezdu do poslední zatáčky. Nebylo to dobré technicky. I když ten čas zase není tak hrozný.

Je to dobrý stavební kámen do dalších závodů?

Jo, to určitě. Byla to má druhá trojka v sezoně. Naštěstí je to jen dvacet bodů ztráty, to není nic moc velkého, pořád mohu bojovat o celkové vítězství ve svěťáku. Příští týden jedeme v Kolomně s Beckertovou proti sobě v jedné rozjížďce, nasazuje se už podle průběžného pořadí Světového poháru. Uvidíme, bude to zase něco trochu jiného.

Stephanie Beckertová bude letos nejtvrdší soupeřkou?

Bude. Minulý rok měla začátek slabší, pak jezdila výborně. Teď ale začala hodně zostra. Doufám, že jí budu schopná konkurovat. Neříkám, že kdybych jela technicky dobře, že bych ji porazila, ale mohla jsem jí být blíž.

Váš program byl hned na úvod Světového poháru celkem nabitý: čtyři starty jsou pořádná porce, ne?

Byl to první svěťák a já moc startů letos zatím nemám, ani v přípravných závodech. Dohodli jsme se, že pojedu všechno, co budu moct. Jen na závod s hromadným startem jsem se ukecat nenechala, i když Petr chtěl. Bála jsem se. Stačil mi hromadný pád na kole.

Celkově převládá spokojenost?

Mrzí mě ta trojka, že jsem ji technicky tak podělala.

Už se těšíte do Ruska?

Teď mě ještě hrozně bolí nohy, jak jsem jela všechno, co jsem mohla. Samozřejmě ale doufám, že tam ta trojka dopadne úplně jinak. Těším se na závody, to je momentálně důležité.