Zkušenější český reprezentant chce v silné konkurenci a váhové kategorii do 120 kg skončit v lepší polovině startovního pole, jeho mladší kolega myslí ve váze nad 120 kg na medaili.

Jako první se v Orlandu představí Tomáš Šárik, jelikož jeho kategorie do 120 kg začíná už dnes. „Forma je zhruba taková jako na jaře, relativně dobrá," říkal ještě před týdnem ostřílený silový trojbojař z Jihlavy, který do USA odlétal jako vicemistr Evropy.

STÁT SE MŮŽE COKOLIV

Ovšem na světovém šampionátu prý bude medaile asi daleko. „Uvidíme, jak se to vyvrbí. V této chvíli jsem 
v nominaci desátý, takže 
v polovině startovního pole, a je těžké předvídat, jak to tam bude vypadat. Myslím, že nejsem špatně připravený, ale musím počítat reálně, na co mám. Můžu se přiblížit 1 000 kg, ale 1 100, což jsou medailové cifry,
to prostě nedám. Tam budou tak čtyři, co se o to budou prát, ale stát se může cokoliv, to už jsem také zažil. Já bych chtěl skončit do osmého místa, to je můj cíl," říkal Tomáš Šárik.

A nejen to. Chce si hlavně dobře zazávodit. „Abych udělat nějaký dobrý výkon, dát to co na jaře. A kdyby se podařilo něco přidat, nebylo by to špatné. Ale já už se nemám kam zlepšovat, jsem rád, že to udržuji. 
V rámci mých možností jsem připravený na maximum," doplnil.


FORMA JE TAK AKORÁT

Šárikův mladší kolega David Lupač bude závodit v té nejtěžší váhové kategorii nad 120 kg, a přestože do Orlanda odletěl jako čtvrtý nejlepší Evropan letoška, cíl má jasný. „Moje ambice jsou boj o první tři příčky, cíl je medaile," netajil se odvážnou metou Lupač. „Forma je tak akorát na ten závod, v tréninku vyšlo vše podle plánu. A u všech disciplín bych si tam chtěl ještě vylepšit osobní maxima, myslím, že toho jsem schopný. Pak budu konkurenceschopný," měl jasno jihlavský silák, který se do soutěže pustí až zítra.

NEJVĚTŠÍ ZÁVOD ROKU

A kolik kilogramů tedy chce ve třech disciplínách zvednout? „Celkem 1 100 až 
1 120. Ale záleží na hodně věcech. Na soupeřích, jaká bude cesta, jak zvládnu aklimatizaci, časový posun 
a vůbec v jakém prostředí 
se bude závodit. Ale jedu tam s tím, že budu bojovat o medaile," říkal David Lupač, který se rozhodně šetřit nehodlá.

„Je to největší závod tohoto roku, a chtěl bych předvést nejlepší výkon, kterého jsem momentálně schopný," uzavírá mladý jihlavský silák.