Pro finišmana bronzové olympijské štafety z Vancouveru má titul o to větší cenu, že jeho bratr Petr byl pevnou součástí týmu, který šampionát vyhrál.

A Petr Koukal nebyl sám. Pohár pro mistry světa zvedli nad hlavu další dva odchovanci žďárského hokeje – Tomáš Rolinek a Petr Vampola.

„Je to bomba, ohromný,“ řekl lyžař Martin Koukal, který sledoval finále v televizi v Třeboni, kde byl v lázních.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková nestihla finále od začátku. „A byla jsem dost překvapená. Zapla jsem to, když bylo odehráno 26 vteřin, a koukám, že už vedeme,“ řekla žďárská rychlobruslařská hvězda.

Sáblíková ocenila fakt, že všichni hráli týmově. „Bojovali. Hrál jeden za druhého a řekla bych, že nikdo nevyčníval. Šli do toho od začátku až do konce,“ nechala se slyšet rychlobruslařka, která týmu po finále poslala společně s trenérem Petrem Novákem gratulaci přes mobil. Odpověď od generálního manažera Františka Černíka dostala ještě v noci.

Koukal: Brácha všechno přežije

Zatímco Koukalova manželka Vanda věřila ve zlato českého týmu už týden před koncem turnaje, sám běžec si byl jistý od stavu 2:0 ve finále.

„Kluci hráli organizovaně, zodpovědně, a když dali druhý gól, tak už jsem věděl, že to nepustí,“ řekl Martin Koukal. S bratrem si po finále vyměnili jen textové zprávy, na později plánují i oslavu.

V závěrečné třetině Koukalovi u televize zatrnulo, když byl jeho bratr sražen ruským hráčem a zůstal ležet na ledě. „Není to příjemný, ale pár takových momentů už jsem viděl,“ řekl lyžař. O bratra se nebál. „On je skoro nesmrtelný, všechno přežije,“ tvrdí Martin Koukal

Běžec Koukal a hokejista Koukal jsou nyní bezpochyby nejslavnější bratrskou dvojicí v republice. Martin má bronz z olympiády a Petr zlato z mistrovství svě­ta. „No, jsme dva mistři světa,“ připomněl Martin Koukal svůj titul z volné padesátky ve Val di Fiemme 2003. „Ve Žďáře nad Sázavou je dost mistrů světa. Vampola, Rolinek, brácha, já a Sáblíková. Prostě dobrá značka,“ smál se běžec.

Z úspěchu krajanů měla Sáblíková velkou radost. „Bylo to výborné. Všichni za tím šli od začátku a možná i proto, že jim chyběli hráči z NHL, tak chtěli dokázat, že hokej u nás je na vysoké úrovni. A podařilo se jim to,“ uvedla trojnásobná medailistka z Vancouveru.