„Světový pohár v Novém Městě byl velmi důležitou zkušební akcí. Jsem rád, že ji pořadatelé zvládli. Vysočina aréna je stadionem na nejvyšší úrovni a to se týká i tratí. Závodníci si trochu stěžují, že jsou velmi těžké, ale zároveň dodávají, že velmi zajímavé. Bojovat se musí až do konce,“ uvedl na tiskové konferenci prezident Mezinárodní biatlonové unie (IBU) Anders Besseberg. „Co je však pro mě největší překvapení, jsou návštěvy a atmosféra. Tohle je skvělý základ pro mistrovství světa, kde tak denně můžeme očekávat dvacet až pětadvacet tisíc diváků,“ dodal.

„Český svaz biatlonu patří ve světě k těm menším a pro nás je čest, že můžeme tak významné akce u nás pořádat,“ přidal se prezident Českého svazu biatlonu Václav Fiřtík a pokračuje: „Nás pochopitelně těší i pozitivní ohlasy z výprav biatlonově vyspělých zemí.“

Téměř týdenní svátek kalí pouze fakt, že se českým reprezentantům nepodařilo dosáhnout na lepší umístění. Tři umístění v první dvacítce jsou vzhledem k dobře rozjeté sezoně málo, vytoužená desítka unikla.

V análech tak zůstane nejlépe zapsaný sprint. Veronika Vítková a Jaroslav Soukup měli závod po první střelbě rozjetý na pódium, ale smůla na vítr ve stojce jejich naděje pohřbila. „Nedá se nic dělat, to je sport. Měli jsme hodně bodovaných výsledků. Jarda Soukup a Ondra Moravec na body dosáhli pokaždé, ale více jsme čekali od Michala Šlesingra,“ hodnotil stručně trenér českých mužů Ondřej Rybář.

„Byla to pro nás užitečná zkouška, startovat před domácím publikem. Máme rok čas, abychom se dobře připravili a v příštím roce dopadli podstatně lépe,“ věří Michal Šlesingr, největší hvězda týmu.

Nezbývá než věřit, že elektrizující atmosféra na stadionu českým reprezentantům za rok nesváže nohy jako letos, ale naopak je vybičuje k výkonům nad hranici možností.