„Pro mě to byl perfektní závod. Nebýt pádu ve druhém kole, tak bych neudělal v celém závodu žádnou chybu," těšilo Kulhavého, olympijského vítěze z Londýna 2012.

V předchozích dvou letech se vám v Novém Městě na Moravě před domácím publikem nedařilo. Je to pro vás satisfakce?

Těch překážek, které jsem musel v poslední době překonat, bylo moc. Když jsme se dostali s Ninem Schurterem do úniku, nechtěl jsem proto nic uspěchat. Útok jsem si nechával na poslední chvíli, nechtěl jsem nic uspěchat, jet hop, nebo trop, abych neztratil aspoň druhé místo. O vítězství ve Světovém poháru jsem nejel skoro dva roky. (poslední vítězství v SP Kulhavého se datuje na 14. září 2013 v Norsku pozn. autora) Potom ke konci jsem si ale říkal, že to musím zkusit.

Pomohla vám k návratu na přední pozice vydařená příprava?

Určitě, konečně byla celkem v pořádku. Třeba minulý rok jsem musel překonat zlomenou čéšku. Absolvoval jsem vydařenou zimní přípravu, akorát mě trochu přibrzdilo nachlazení po Cape Epic, trvalo déle, než bych si představoval.

Jak vysoko vítězství stavíte?

Letos to je pro mě určitě největší vítězství. A sezona bude už teď dobrá, ať to dále dopadne jakkoli.

Spekulovalo se, že se o finální útok pokusíte v sekci Expert Climb 1 nebo 2. Aktivní jste byl i v každém kole při výjezdu na asfalt…

(smích) Ano, to původní místo bylo jinde. Dopadlo to jako na olympiádě, kde jsem zaútočil podle plánu a Nino mi to následně vrátil, tudíž jsem musel zabrat ještě jednou. Tady jsem nechtěl ponechat nic náhodě a v tom širokém stoupání jsem chtěl situaci kontrolovat. Mně se ten kopec přímo zajídal, ale zkusil jsem zrychlit a Nino nereagoval a zůstal pět sekund vzadu. Pak už jsem to kontroloval až do cíle.

V předchozích dvou letech vás limitovaly i technické problémy. Neměl jste v dobře se vyvíjejícím závodě obavy z defektu?

V takovém mokrém počasí není jistota nikdy, i když jste sebelepší technik. Kvůli kořenům jsem ale zvolil měkké pláště, myslím, že jsem se na nich cítil lépe než Nino. Sice mi podmínky vyhovovaly lépe než ostatním, ale raději bych stejně jel za sucha.

Zmínil jste se, že jste měl ve druhém kole pád. Co se stalo?

V druhém kole jsem spadl na levou stranu a trošku mě to rozhodilo. Naštěstí jsem se cítil dobře a každou chybičku jsem dokázal dojet. To se stalo i při podklouznutí na kameni v posledním kole.

Bude tohle impulz do další části sezony?

Příští týden může být vše jinak (o víkendu pokračuje SP v Albstadtu), ale dnes klaplo vše na sto procent. Jelo se mi perfektně. Znám Nina i jeho styl závodění. Měl jsem dnes navrch a jsem za to rád.

Když jste v roce 2011 vyhrál na Vysočině, tak jste celkově ovládl i Světový pohár. Věříte na tyhle souvislosti?

(smích) Bylo by to fajn. Tohle je super začátek sezony, uvidíme, jak to bude za týden v Albstadtu. Minulý rok mě pronásledovaly různé problémy, byla tam nějaká zranění, ani předtím to nebylo ideální. Jsem rád, že jsem zpět na špičce a povedlo se mi vrátit se doma.

-----------------

Řekli o Jaroslavu Kulhavém

Ján Svorada, bývalý ředitel SP v Novém Městě na Moravě:

Jarda zvládl celý závod skvěle takticky, to platí hlavně o posledním kole. Dokázal najít správný moment a nastoupit Schurterovi v ten nejlepší moment a potvrdil tak, že patří mezi chytré závodníky. Podržel si v důležitých chvílích koncentraci a potěšil domácí diváky.

Nino Schurter, trojnásobný vítěz SP v Novém Městě na Moravě:

Jaroslav byl dneska velmi silný, byl lepší na rovinách i v kopcích. Já jsem musel jet pořád naplno a v posledním kole jsem už nebyl tak čerstvý. Když mi nastoupil, tak jsem už na to neměl a soustředil se na to, abych dojel druhý. Loni se Jaroslav trápil, ale nyní dokázal, že je zpátky.