Jaroš začal plnit Korunu světa nevědomky už v roce 1998, když pokořil nejvyšší horu světa Mt. Everest (8 848 m n. m.). Nyní přidal společně se svým dlouholetým a častým parťákem Petrem Maškem nejvyšší bod Severní Ameriky Denali (6 190 m), známý též jako Mount McKinley.

„Teď jsme strašně dobitý, protože to převýšení je dva tisíce metrů nahoru. Teď jsme se vrátili do pátého výškového tábora, kde nám půjčili stan kluci z český expedice," citoval Jaroše po zdolání vrcholu web Radiožurnálu.

Neopomenul však zmínit soucitně jednu tragickou událost. V neděli na stejné hoře zahynul jiný český horolezec Pavel Michut, který nebyl součástí Jarošovy výpravy. „Dneska jsem dvakrát brečel. Když jsme lezli ze čtvrtého tábora a viděl jsem vrtulník, jak odvážel Pavlovo tělo. A podruhé těsně pod vrcholem, kdy nám bylo jasné, že tam budeme stát," řekl Jaroš.

„My jsme byli s mým spolulezcem poměrně blízko. Všichni, i Lukáš Krejčí a Pavel Michut, jsme vycházeli ze čtvrtého výškového tábora, který je ve výšce 4 300 metrů. Šli jsme se aklimatizovat do cest, které jsme chtěli lézt směrem k vrcholu. V jejich případě to byl Messnerův kuloár a v našem případě to byl West rib," popsal Jaroš.

„Oni se dostali do výšky 5000 metrů, my 5100 metrů. Tam jsme nějakou dobu pobyli. Zjistili jsme si, kudy vede cesta dál. S Petrem jsme si tam nechali nějaké vybavení a začali jsme sestupovat. Když jsme sestoupili do výšky asi 4500 metrů, na kluky jsme mávali a ještě jsme si je fotili. Oni nám odpovídali, mávali jsme si navzájem."

K samotné události dodal: „Potom jsme pokračovali dál a zhruba dvě minuty nato jsme slyšeli rachot materiálu, tupé údery. Když jsme se podívali, Pavel se právě řítil přes seraky. Dopadl do výšky, kde jsme zrovna byli. Natraverzovali jsme k němu během pěti minut. Byl ale bohužel na místě mrtvý."

Expedice novoměstského horolezce se musela vyzbrojit trpělivostí, kvůli nepříznivému počasí dlouho čekala na letecký spoj k hoře. „Měli jsme za sebou školení o pohybu na kopci, dokoupili jsme chybějící materiál a jídlo. Všechno jsme zabalili, ale dlouho jsme čekali v hospodě na odlet v Talkeetně. Naštěstí už to máme zdárně za sebou."

Jaroš měl v plánu pro tento rok ještě zdolat Elbrus, což není považováno jako nějak zvlášť složitý počin. Náročnější okamžiky v budoucnosti zřejmě přijdou.

Projekt Koruny světa zahájil už v roce 1998, kdy vylezl na nejvyšší horu světa Mt. Everest (8 848 m). Mezi další jeho cíle patří jihoamerická Aconcagua (6 961), africké Kilimandžáro (5 895), evropský Elbrus (5 642), Mount Vinson v Antarktidě (4 892) a Puncak Jaya (4 884), nejvyšší hora ostrova Nová Guinea v Austrálii a Oceánii.