V kategorii osmých a devátých tříd nenašla v cestě na vrchol přemožitelky. Po deseti vítězstvích v okresním, krajském i kvalifikačním kole ovládla i čtyři duely v pardubickém republikovém finále základních škol.

„Holky ve všech kolech ukázaly, že mají velkou kvalitu. Vyrovnaný zápas jsme vlastně odehráli až ve finále s Kladnem, které jsme porazili o bod. Zaslouží velkou pochvalu, smekám před nimi,“ říká trenér žďárského Basketbalového klubu Jiří Kazda, který doprovázel tým společně s tělocvikářkou Markétou Dokulilovou.

Žďárská děvčata bojují ve školních dresech už čtvrtým rokem a na konci dubna 2017 navázala na dva roky starý primát. I tehdy přejela všechny soupeřky a radovala se z triumfu v kategorii šestých a sedmých tříd. Celé čtyři roky přitom absolvovala ve velmi úzké sestavě šesti hráček. „Celé čtyři roky, co s družstvem jezdím, hrajeme v šesti. Občas to bylo na hraně, třeba když si někdo udělal rychlé fauly nebo se vyfauloval, ale zvládli jsme to. I fyzicky. Naštěstí se nám vyhýbala zranění,“ vzpomíná Kazda a dodává: „Zároveň to byla i naše zbraň, protože základní pětka hraje za BK Žďár, a když jsme potřebovali, vystřídali jsme Terezu Pavelkovou, která klubem prošla. Ostatní týmy většinou sázely na jednu, dvě nebo tři opravdu dobré holky, ale my měly basketbalový tým, který individuality porazil.“

Už na semifinále s domácími Pardubicemi dorazil autobus žďárských fanoušků, kteří svými hlasivkami doprovodili své oblíbenkyně z „dvojky“ do zlatého finále. V něm byl Žďár celou dobu o krok vpředu, po trojce s klaksonem od Terezy Kazdové vedl dvě a půl minuty před koncem 19:14, od té doby ale neskóroval a bál se o vítězství. Kladno mohlo překlopit výsledek na svoji stranu půl minuty před koncem. „Celý finálový zápas jsme vedli, nemuseli jsme nic honit. Štěstí při nás stálo až chvíli před koncem za stavu 19:18, kdy jejich nejlepší hráčka nedala vyloženou pozici po doskoku. Kladno mohlo jít do vedení, že to nedala, rozhodlo,“ uvědomuje si Jiří Kazda. Závěr tým složený učitelkou Markétou Dokulilovou s přehledem dodribloval na útočné polovině.

Hned po skončení zápasu, který přenášela v přímém přenosu Česká televize, začala děvčata slavit přímo na palubovce. Na chvíli se sice musel obejít bez své kapitánky Lenky Slavíkové, která dávala svůj první živý televizní rozhovor a ta správná slova hledala i pro sportovního redaktora Deníku, při děkovačce s diváky už však byl zase pohromadě. Pardubickou halou zněl pokřik dvojka, dvojka!

„Atmosféru jsme si užívaly, bylo úžasné, že celá hala fandila nám. Chtěla bych všem fanouškům, kteří ze Žďáru přijeli, poděkovat. Před zápasem jsme přitom byly nervózní, bály jsme se, ale chtěly jsme vyhrát a obhájit dva roky starý titul, abychom všem dokázaly, že to nebyla náhoda,“ řekla Lenka Slavíková pro Českou televizi.

Na další úspěch si 2. ZŠ zřejmě bude muset nějakou dobu počkat, hned pět dívek se totiž v září rozuteče na střední školy. „Tahle jízda se asi jen tak nezopakuje. Je to velká reklama jak pro školu, tak pro žďárský basketbalový klub, v němž všechny holky hrají nebo hrály,“ dodává Jiří Kazda.

Výsledky – základní skupina: 2. ZŠ ŽĎÁR N. S. – ZŠ Javorník 26:23, 2. ZŠ ŽĎÁR N. S. – Gymnázium Praha 45:25.

Semifinále: 2. ZŠ ŽĎÁR N. S. – ZŠ Pardubice – Polabiny 54:14.

Finále: 2. ZŠ ŽĎÁR N. S. – ZŠ a MŠ Kladno, Vodárenská 19:18.

Sestava a body Žďáru: Lenka Slavíková 39, Tereza Kazdová 36, Kateřina Klukanová 24, Lucie Keclíková 23, Nikola Němcová 18, Tereza Pavelková 4. Trenéři: Markéta Dokulilová, Jiří Kazda.