Po čtvrtečním bronzu ve vytrvalostním závodu získala dvacetiletá Davidová na šampionátu druhou medaili. Ve sprintu potvrdila roli hlavní favoritky. Po bezchybné střelbě vleže ji přibrzdila chyba při druhé zastávce na střelnici, kde netrefila poslední terč. Ztrátu ale výborným běžeckým výkonem dohnala.

Střelecké zaváhání si Davidová příliš nevyčítala. "Říkala jsem si, že když to bude s jednou chybou, tak je to na mě dobré. Je to moje nejlepší letošní střelba. Je to super výsledek," radovala se v cíli vítězná juniorka.

Před závodem se přitom potýkala s nervozitou. Nástřel jí nevyšel a ani na trati se necítila nejlépe. "Snažila jsem se. Ale od začátku mně to pocitově moc nechutnalo. Jela jsem, co to dá. Buď to vyjde, nebo ne," popsala.

Čtyři střelby? Strašák

Po druhé střelbě při výjezdu z trestného kola neznala mezičasy. "Hlásili mi to až v polovině posledního kola. Lyže byly dobře připravené. Mokřejší sníh mi nevadil," dodala Davidová, která do nedělního stíhacího závodu vyběhne na prvním místě.

"Stíhací závod mi moc nejde. Většinou si pohorším. Kontaktní závody nemám ráda, protože střílím pomaleji. A jsem nervózní z toho, když kolem mě soupeřky střílí rychleji. Čtyři střelby jsou pro mě strašákem," řekla Davidová.

Maříková šestým místem navázala na vytrvalostní závod, kde ji taktéž čistá střelba vynesla na pátou pozici. "Střelba mi vyšla. Ale v ideálním případě jsem kalkulovala s tím, že bych se mohla umístit někde kolem dvacátého místa. Jsem příjemně překvapena," uvedla Maříková.

Spokojený s výkonem obou závodnic byl i trenér juniorek Jindřich Šikola. "Markéta splnila, co si před domácími fanoušky všichni přáli. Tlak na ni nebyl malý. Při její pomalejší střelbě podala na trati excelentní výkon," zhodnotil Šikola.

Žemlička doběhl pátý

Po pátém místě ve vytrvalostním závodu dosáhl nejlepší český junior Žemlička na stejné umístění i ve sprintu. "Když jsem zjistil, že mi jedou výborně lyže, tak jsem to nakopl. Snažil jsem se tempo udržet, ale v posledním kole jsem už nic neviděl," poznamenal Žemlička.

Navzdory třem trestným okruhům si vedl dobře i Jakub Procházka, který skončil devátý. Slibně závod rozjel také Ondřej Šantora, o lepší výsledek jej ale připravily čtyři chyby při druhé střelbě. "Při stojce se mi začaly třást nohy, na což nejsem zvyklý. Zaskočilo mě to, nebyl jsem schopen vůbec mířit," řekl Šantora.

V neděli je na programu od 10:00 stíhací závod juniorek a od 13:00 odstartuje závod juniorů.