Na extraligovou bránu mohou veselští házenkáři poprvé zaklepat už nyní. Stačí jediné, v neděli od 16.30 porazit zoufale poslední Přerov, který z osmnácti zápasů nezískal ani bod.

„Tohle bude zápas jako každý jiný, nesmíme si moc připouštět o co jde, je to prostě jenom další soupeř, další krok," zůstává David Melichar pokorný. Nejlepší střelec Nového Veselí v letošní první lize nasázel úctyhodných 146 branek a výrazně tak přispěl k současnému šestibodovému náskoku na druhý Chodov.

Davide, ve dvaceti letech jste druhým nejlepším střelcem první ligy. Víte vůbec, kolik jste dal branek?

Občas se na individuální statistiky podívám, ale že bych to nějak sledoval? To zase ne. Důležitější pro mě je, jak se nám povede zápas, ne kolik v něm dám branek zrovna já.

Ve svém věku pravidelně chodíte na hřiště s vědomím, že od vás všichni čekají góly? Obrany se přitom na vás už soustředí. Jak tuhle roli zvládáte?

Já to tak nevnímám nebo spíš se snažím si to moc nepřipouštět. Teď se mi střelecky daří, to je sice dobře, ale vždycky to tak nebylo. Mám radost z každého gólu, který padne do branky soupeře a vůbec není důležité, jestli ho dám já nebo můj spoluhráč.

Kdy jste s házenou vlastně začal?

Okolo házené se točí můj život asi už od školky a postupně jsem prošel všemi kategoriemi. Přivedli mě k ní kamarádi, kteří házenou hráli, chtěl jsem ji proto také zkusit.

Zkoušíte ji docela obstojně, dostal jste se až do juniorské reprezentace. Jde o váš dosavadní největší úspěch?

Určitě. Možnost hrát za národní tým je zážitek. Je čest mít na sobě reprezentační dres a hlavně jde o obrovskou zkušenost, která se mi snad bude hodit. Ale doufám, že k těm úspěchům letos přibude i postup do extraligy.

Zdá se, že jste si v útlém mládí vybral sport správně. V neděli máte první mečbol na vaší extraligové cestě. Navíc s jasným outsiderem před vlastním publikem. Vnímáte postupová očekávání?

Před každým zápasem na sobě pociťuji malou trému, ale s prvním písknutím rozhodčích ze mě naštěstí hned spadne a koncentruji se pouze na utkání. Tohle bude zápas jako každý jiný, nesmíme si moc připouštět o co jde, je to prostě jenom další soupeř, další krok.

Letošní sezona připomíná spanilou jízdu. Na svém kontě máte jednu porážku, dvě remízy a patnáct vítězství. V čem spočívá největší síla týmu?

Podle mého názoru je to asi kolektiv. Vždy se dokážeme semknout a navzájem se povzbudit, i když se zrovna nedaří. Důležitým článkem jsou určitě i fanoušci, kteří nás v každém zápase ženou dopředu. Patří jim za to náš velký obdiv.

Na jaře jste vyhráli všech sedm střetnutí. Ve sportu se může stát všechno, přesto je velmi pravděpodobné, že budete slavit už tuto neděli. Pokud by se to opravdu podařilo, bude hrát David Melichar od září extraligu za Nové Veselí?

V klubu chci ještě zůstat a extraligu si zde zahrát, navíc stále studuji, školu bych rád dodělal. Pokud by ale někdy v budoucnu přišla dobrá nabídka ze zahraničí, nejspíš bych neváhal a vzal ji.