"Vyjela jsem z poslední zatáčky a jen doufala, že to bude na vítězství stačit. Petr řval. Pojeď, pojeď, můžeš vyhrát, ale musíš jet. Bylo to hrozné. Ani jsem potom nemohla slézt z ledu."

Martina Sáblíková ještě čekala, jak si povedou její soupeřky v poslední rozjížďce, pak už dala průchod emocím.

„Cíl pro letošní sezonu splněn," hlásila později radostně. „Byl to boj, těžký boj, ale slzičky nakonec byly."

K pořádnému oddychnutí měla Sáblíková důvod. Nikdy v minulosti totiž nevyhrála tak těsným rozdílem. Svou největší soupeřku, Ireen Wüstovou z Nizozemska, porazila o pouhých osm setin sekundy. O nové šampionce rozhodlo poslední kolo.

Sáblíková se představila v předposlední rozjížďce s jinou Nizozemkou - Marije Jolingovou. Ta však osmadvacetiletou Češku nikterak neohrožovala. Za Wüstovou ale Sáblíková ještě 400 metrů před cílem zaostávala o 24 setin sekundy. „Ani jsem nevěděla, kolik na Wüstovou ztrácím, Petr mi poslední tři kola nehlásil. Já myslela, že jedu kola tak za 35. Byl to hrozně náročný závod," povídala. Takový boj jsem dlouho nezažila."

Vítězství "o nohu"

Až mocný finiš v posledním kole vynesl nezdolnou Češku do čela závodu. „Nesmírně si vážím, že to bylo osm setin pro mě. A to je? Třeba půl metru, prostě kdo tam líp strčí nohu, ten vyhrál. Patnáctistovku v Minsku jsem vyhrála o jednu setinu, to bylo ještě míň," líčila.

Po rodačce z Nového Města na Moravě jela druhá žena průběžného pořadí Světového poháru na dlouhých tratích Natalija Voroninová z Ruska, která však závod v domácím prostředí nezvládla a skončila až dvanáctá. „Čekala jsem asi čtyři kola. Když Ruskám naskočily plus tři vteřiny, věděla jsem, že na tom těžším ledu už to stáhnout nejde," popisovala Sáblíková.

Trojnásobná olympijská vítězka z Česka získala již čtrnáctou zlatou medaili ze světových šampionátů, z toho tři tituly má z víceboje. „Kdybych z Kolomny odjížděla bez medaile, byla bych zklamaná," říkala ještě.

Zklamání se nekoná.

V pátek navíc může přidat další zlatý kov na své nejoblíbenější trati – v závodě na 5000 metrů ji na vrcholných akcích nikdo neporazil už od roku 2007. „Jsem strašně ráda za zlato z trojky, ať už pětka dopadne jakkoliv, budu odjíždět domů šťastná."

Mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Kolomně (Rusko):

Muži:

10.000 m: 1. Kramer (Niz.) 12:56,77, 2. Bloemen (Kan.) 12:59,69, 3. Kooiman (Niz.) 13:02,15.

Ženy:

3000 m: 1. Sáblíková (ČR) 4:03,05, 2. Wüstová 4:03,13, 3. De Jongová (obě Niz.) 4:04,25.

Přehled nejúspěšnějších rychlobruslařek MS na jednotlivých tratích:

Jméno/Země/Zlato/Stříbro/Bronz/Celkem

Anni Friesingerová (Německo) 12 - 9 - 1 22
Gunda Niemannová (Německo) 11 - 3 - 0 14
Martina Sáblíková (ČR) 11 - 3 - 0 14
Ireen Wüstová (Nizozemsko) 9 - 12 - 1 22
Christine Nesbittová (Kanada) 7 - 2 - 3 12
Claudia Pechsteinová (Německo) 5 - 12 - 12 29