Připravujete se momentálně na nějaký turnaj?

Nyní soustředím svou přípravu na mistrovství světa, které se bude hrát od 14. do 17. září v mexickém Cancúnu.

Který úspěch je pro vás nejcennější a jaký turnaj byl nejtěžší?

Za nejcennější úspěch považuji to, že jsem prošla cutem do finálového kola na profesionálním turnaji Tipsport Golf Master v roce 2015. Nejtěžším turnajem je každý, kde se člověku něco nedaří, ale musí to nějakým způsobem vydřít. Pro mě to bylo Mezinárodní mistrovství Španělska, kde jsem měla horečky a do toho foukalo, sněžilo a pršelo. Nakonec jsem svou vůlí a bojovností dosáhla jednoho ze svých největších úspěchů své amatérské kariéry třetího místa na jednom z nejprestižnějších turnajů v Evropě.

Máte nějaký turnaj oblíbený?

Nejraději mám Tipsport Golf Masters, profesionální turnaj ze série Ladies European Tour, který se každoročně už několik let hraje v Park Golf Clubu Plzeň. Tím, že se turnaje účastní nejlepší profesionální hráčky, přináší velký divácký a mediální zájem. To s sebou přináší velký psychický tlak, ale zároveň jedinečnou atmosféru.

Máte nějaký cíl v golfu, kterého byste chtěla dosáhnout?

V Čechách mi do sbírky chyběl už jen titul mezinárodní mistryně republiky, který jsem si teď v srpnu splnila. Cílem na tuto sezonu je vyhrát alespoň jeden univerzitní turnaj v Americe. Mým dlouhodobým cílem je dostat se na příští olympiádu v Tokiu. To ale znamená přejít od amatérů k profesionálům a uspět tam natolik, abych se dostala ve světovém profesionálním žebříčku mezi prvních sto hráček. Tento cíl bude hodně náročný, protože po studiu v USA na to budu mít pouze dva roky.

Jak probíhá vaše příprava na turnaje, je něčím specifická?

Před každým turnajem je potřeba seznámit se s konkrétním hřištěm. Na turnaj jezdím vždycky dva dny předem, abych si před turnajem natrénovala rychlost greenů, typ trávy, course management, tedy zvolení správné taktiky na dané hřiště. Turnaje mívají většinou tři nebo čtyři kola. Před každým kolem se mi osvědčil ranní běh k nabuzení organizmu. Pak se hodinu a půl rozehřívám, k čemuž patří strečink, odpalování na driving range, přihrávky do greenu a patování. Následuje zhruba pětihodinová hra a zhruba ještě hodina tréninku po odehraném kole.

Kolikrát týdně se věnujete tréninku? Připravujete se pouze fyzicky, nebo je při golfu důležitý i mentální trénink?

Během sezony v USA máme dvakrát týdně v sedm hodin ráno kondiční tréninky. Od pondělí do pátku celé dopoledne strávíme ve škole a v jednu vyrážíme na golfové hřiště, ze kterého se vracíme až večer. Víkend máme volný jenom tehdy, pokud nejsme na turnajích. Jestliže mi v týdnu zbude více času, přidávám si další individuální tréninky v posilovně. O prázdninách v ČR mám o něco volnější režim a přípravu si upravuji podle svých potřeb. Na turnaje v Evropě a v Česku mě jezdí podporovat moje rodina, abychom spolu strávili více času. Někteří hráči spolupracují s mentálními kouči. I já jsem v minulosti s pár lidmi spolupracovala. Fyzička je v golfu velice důležitá, ze svých zkušeností vím, že mi fyzická příprava a vhodná strava hodně pomáhá i s mentální stránkou. Když je člověk silný fyzicky a neustále překonává svoje limity a vůli, odrazí se to pozitivně i na jeho psychice. Čas ale také hraje zásadní roli. Některé úspěchy nepřijdou hned, člověk do nich musí mentálně a osobnostně dorůst.

Je studium v Americe náročné a dá se vůbec skloubit s golfem, případně zbývá vám vůbec čas na koníčky?

V USA jsem proto, že jsem obdržela atletické, respektive golfové stipendium za své dosavadní úspěchy. Je tedy mou povinností mít dobré studijní výsledky, zodpovědně trénovat a reprezentovat naši univerzitu na univerzitních golfových turnajích. Jako své hlavní koníčky kromě golfu považuji to, co mi pomáhá se v něm ještě více zdokona lit a tím jsou fitness, běh a zdravá strava i vaření. Na víc čas v USA nemám, zbytek času mi zabere studium.

Odlišuje se studium v USA od toho českého?

Americké univerzity mají vytvořený systém soutěží téměř ve všech sportech. Tyto soutěže jsou navštěvované a oblíbené i mezi diváky. Není tedy výjimkou, že se na univerzitní basketbalový zápas přijde podívat desítka tisíc diváků. Být studentem-atletem je v USA velká prestiž. Proto je i celý systém studia přizpůsoben tomu aby studenti-atleti mohli rozvíjet svůj talent a pracovat na své sportovní kariéře. Bakalářské studium je proto rozloženo do čtyř let, aby nám kromě studia umožňovalo dostatečně trénovat a reprezentovat.

Získala jste ocenění golfistka roku 2015. Jaká byla vaše první reakce a co pro vás toto ocenění znamená?

Golfistkou roku jsem se poprvé stala už v roce 2013. V sezoně roku 2015 jsem získala tituly juniorské mistryně a mistryně ČR ve hře na jamky. Úspěch jsem slavila i ve Švýcarsku, Irsku a mezi profesionálkami, takže získání ocenění Golfistka roku už nebylo tolik překvapivé. Toto ocenění pro mě znamená to, že jsem splnila cíle, které jsem si na sezonu 2015 vytyčila a že jdu správným směrem.

Jak byste zhodnotila českou golfovou komunitu a je o golf u nás zájem?

Golf je sport, který má jednu z nejpočetnějších členských základen. A to i v ČR, kde je registrováno přes 56 tisíc hráčů. V rámci Evropy je Česká republika nejrychleji rostoucí golfovou komunitou. Za posledních dvacet pět let vzrostl počet golfových hřišť z šesti na 104.

IVANA ŘÍHOVÁ