Že se jedná o jeden z devíti podniků Světového poháru v biatlonu? Na to Česká televize neslyší. Úroveň přenosů by měla být jako při vysílání z předloňského mistrovství světa. „Do Nového Města na Moravě vyšleme sto třicet pracovníků," nechal se slyšet produkční Jaromír Bauer.

To šéf organizačního výboru Jiří Hamza ještě přisazuje. „Prý sem přijede sto sedmdesát lidí z České televize. Dokonce jsme museli jednat s IBU (Mezinárodní biatlonová unie pozn. autora), aby dostala výjimku. Ve Světovém poháru to nebývá zvykem, aby se na vysílání podílelo takových lidí. Třeba v Itálii jich dělalo přenos asi padesát," srovnává Hamza a dodává: „Tak vysoký počet je ale způsoben hodně tím, že bude v Novém Městě poměrně dost regionálních pracovníků."

Podle informací od Bauera bude mít ČT po areálu rozeseto 37 kamer. „Z Německa jsme si půjčili speciální kameru, která bude ve výřezu znázorňovat detail terče, což je pro diváky velmi atraktivní," uvedl Bauer, jenž rovněž prozradil, že na biatlonový přenos se Česká televize chystá už přes půl roku.

Tuzemská veřejnoprávní stanice bude vysílat signál do dvaceti zemí. Některé zahraniční televize však vysílají na vysočinu své vlastní štáby. „Německá ZDF, rakouská ORF, Rusové, Švýcaři, Švédi… I to dokumentuje velký zájem," těší Hamzu.

Tomu udělala velkou radost některá čísla. „Třeba štafety na posledním svěťáku v Anterselvě sledovalo na ČT 705 tisíc diváků, dosah pak byl potom zhruba milion dvě stě tisíc. Když si vzpomenu na doby nepříliš vzdálené, kdy biatlon sledovaly jen tisícovky maximálně tisícovky lidí… To je neskutečný obrat."

Podle šéfa mediálního střediska v Novém Městě na Moravě Jiřího Pošváře je akreditováno 140 novinářů.

„Ještě řešíme na poslední chvíli šest opozdilců. Účast bude o něco nižší než na mistrovství světa v roce 2013, ale i tak je číslo úctyhodné," řekl Pošvář.