Zábavná střelnice fungovala po celé čtyři dny, kdy světoví biatlonisté v aréně závodili, ale na všechny zájemce se zdaleka nedostalo. „Po závodů jsme v neděli prakticky utekli," smál se Leoš Škorpík, strůjce nápadu a hlavní pořadatel závodu, člen týmu Cross Biathlon Mexiko nadšenců z Řečice a okolních obcí, co „biatlon naruby" ve Městě uspořádali.

Profesionálové po trati ke své střelnici běží na lyžích. Fyzickou zkouškou „crazybiatlonistů" je před střelbou obíhání kolem své osy na místě. „Na zemi je takový terčík, závodník do něj zapíchne prst. Po zaznění signálu se desetkrát v předklonu zatočí, pak střílí pět a jednu ránu vleže, zase se zamotá desetkrát a střílí vestoje. Za každou netrefu je jedna trestná minuta," popsal Škorpík.

„Je bezvadné vidět, jak to lidi baví. Na startovní čáře se sejde třeba osm závodníků a dalších pět set jim fandí, skanduje… Je to úžasná atmosféra, neskutečná. Máme z toho ohromnou radost," řekl Škorpík, který také závody v crazy biatlonu moderuje. „Snažím se i tím lidi bavit, abychom je do hry opravdu vtáhli. Sice jsem hned první den přišel o hlas, ale stálo to za to," usmíval se Leoš Škorpík.

Na „crazy" střelnici se za čtyři dny pobavilo téměř patnáct tisíc lidí. Z dvanácti vzduchovek tam vystříleli 23 600 diabolek. „Vzduchovky pak byly všechny zralé na opravu," smál se pořadatel a moderátor v jedné osobě. Tým, jehož je členem, připravuje zábavný závod v biatlonu „na suchu" v různých modifikacích.

„Ve sportovním areálu v Řečici děláme pro návštěvníky zábavná odpoledne, třeba s překážkovými běhy. Jednou přijeli motorkáři z Karviné, líbilo se jim to, a jestli prý bychom jim také něco nepřipravili. Tak jsme pro ně udělali soutěž, a tam právě vznikla myšlenka na crazy cross biatlon protože motorkáři nechtěli běhat. Tak jsme je nechali se zamotat," připomněl s úsměvem Škorpík.

„Fanoušci biatlon milují. My pro ně děláme ‚biatlon naruby' aby si vyzkoušeli, že to není jen tak, po nějaké fyzické aktivitě muset střílet, a zároveň jsme je chtěli pobavit," vysvětlil Škorpík. „Tak před čtyřmi lety jsme vlastně ten nápad oprášili. Jsem z Radešínské Svratky, co sousedí s Řečicí. Říkal jsem si kde jinde to udělat než v TJ Řečice, protože tam jsou výborní lidi," usmál se.

V Řečici našel partu šikovných nadšenců, která pro příznivce biatlonu vytvořila skvělou zábavu. „Je to unikát. Všude sklízíme obrovský úspěch, zajímají se o nás média, třeba německá televize se vyptávala úplně na všechno. Velký zájem přišel hlavně po IBU cupu letos v lednu, kdy jsme také crazy biatlon pořádali, a už si nás i našli a podpořili sponzoři, dřív jsme to dělali jen ve své režii," řekl Škorpík. Prosincová show, kterou zaštítil i Český svaz biatlonu, pro něj byla po IBU cupu druhým největším účinkováním.

„Náš spolek Cross Biathlon Mexiko podal velký výkon. Kolegům z týmu za to patří obrovský dík. Věděl jsem, že to bude velký ‚nářez', ale počty zúčastněných a ohlasy až berou dech," vysekl Leoš Škorpík poklonu všem, kteří se na pořádání crazy biatlonu podílejí.