„Vloni přišlo bikery podpořit na 18 tisíc návštěvníků. Doufám, že to letos bude více," podotkl mluvčí Světového poháru v Novém Městě Jan Němec. Na mezinárodní podnik se přihlásilo 774 závodníků ze 43 států, z České republiky 68 sportovců.

Pořadatelé Světového poháru horských kol připravili pro návštěvníky i řadu novinek. V průběhu pátečních, sobotních i nedělních jízd se mohou zajít podívat do takzvané expozóny – kromě možnosti nahlédnout přímo pod ruce týmových mechaniků si budou moci prohlédnout také technické novinky, již se často teprve připravují pro sériovou výrobu.

Součástí doprovodného programu je maraton pro závodníky z řad veřejnosti. Autorem tratí o délce 40 a 80 kilometrů je Ján Svorada. Na delší trase se startuje v sobotu 12. května v 8.15 hodin, na kratší v 8.55. Registrace je možná ještě i v den konání od 6 hodin u lanovky na Harusově kopci.

Pro diváky světového poháru jsou vyhrazena parkoviště u arény. Parkovné činí 50 korun na den. Motoristé ale musí počítat s omezeními; z důvodu konání závodů bude ve dnech 11. – 13. května uzavřena silnice mezi Novým Městem a Vlachovicemi. Dnes v době od 9 do 17 hodin.