Průdková si vedla skvěle již v kvalifikaci, v níž skončila třetí s mankem tří a čtvrt vteřiny na nejrychlejší Indergandovou. V posledním čtvrtém čtvrtfinále pak měla skvělý start a s velkým náskokem v čele si vyjela semifinále. I to výborně začala, jenže na vedoucí příčce překazil její úsilí defekt předního kola.

"Chtěla jsem skoky jet z prvního místa, Švédka (Alexandra Engenová) tam jela hrozně pomalu, tak jsem si říkala, že jestli to přejedu dobře, mám na to. Přidala jsem proto v zatáčce a najela jsem asi blbě na šutr. Měla jsem defekt, takže mi to uteklo a bylo de facto po závodech. Je to škoda, protože si myslím, že na medaili bych dnes měla," řekla Průdková po smolném semifinále.

Mezi nejlepších šestnáct se jako předposlední dostala i Vendula Kuntová. Ve své čtvrtfinálové jízdě byla po startu poslední, skvěle zvládla terénní vlny a posouvala se kupředu, jenže za pár vteřin následoval pád v nájezdu do kamenné sekce. Lucie Veselá vypadla v kvalifikaci.

Kompletní medailová sada se stala kořistí Švýcarek. Za vítěznou Indergandovou dojely Kathrin Stirnemannová a Ramona Forchiniová. "Žádný závod není snadný. A vždy se říká, že je těžší obhajovat. Teď jsem si to mohla vyzkoušet a mohu to potvrdit," uvedla vítězka.
V závodě mužů si vedl z českých cyklistů nejlépe Kryštof Bogar, do čtvrtfinále se však nedostal a obsadil 17. místo. Federspiel vyhrál před Němcem Simonem Gegenheimerem a Belgičanem Fabricem Melsem.

Vítězný Rakušan plnil roli favorita od kvalifikace až po finálovou jízdu. "Cítil jsem se skvěle. Už po kvalifikaci jsem si věřil, že titul obhájím. Přestože jsem ji nejel zdaleka naplno, tak jsem vyhrál. Obhajoby si cením. Zvlášť tady v Novém Městě, protože je tu skvělá trať. Spravedlivá a s dlouhou cílovou rovinkou, kde dokážu naplno prodat své sprinterské schopnosti," uvedl Federspiel.

Mistrovství světa na horských kolech v Novém Městě n. Mor. (Žďársko) - sprint:

Muži: 1. Federspiel (Rak.), 2. Gegenheimer (Něm.) 3. Mels (Belg.), 4. Linde (Švéd.), …17. Bogar, 19. Kubín vyřazeni v osmifinále, Šeller (všichni ČR) nedokončil kvalifikaci.

Ženy: 1. Indergandová, 2. Stirnemannová, 3. Forchiniová (všechny Švýc.), 4. Böová Jacobsenová (Nor.), 5. Průdková, …15. Kuntová vyřazena ve čtvrtfinále, v kvalifikaci 21. Veselá (všechny ČR).