Stačí troška fantazie a před očima můžete vidět římské Koloseum. Takový příměr nalezl i šéf organizačního výboru Jiří Hamza.

„Myslím, že až závodníci vjedou na stadion, poznají proč. V diváckém kotli se to bude vařit, bouřlivá atmosféra je postaví do role gladiátorů," usmívá se a dodává: „VIP tribuna tomu pomůže ještě více, ještě více bude areál působit uzavřeně."

Ta myšlenka pobavila i českou největší naději Gabrielu Koukalovou. „Opravdu, mám bujnou představivost, a když se podívám tady na tu gigantickou tribunu, tak si fakt připadám jako gladiátor. Po vybudování ještě další tribuny na stadionu mi přijde až neskutečné, že tady bude tolik lidí. Asi jsem nikdy neviděla nic většího. V tomto prostředí si v porovnání s tak velkým prostorem připadám taková… Prostě malinká," smála se na úterním podvečerním tréninku.

Biatlonový Světový pohár spěje ke konci prvního trimestru, a právě v Novém Městě by mělo přijít jeho vrcholné zakončení. Chladný severský Östersund a prosluněná slovinská Pokljuka zrovna moc překotné návštěvy nenabídly…

„Tam moc lidí opravdu nepřišlo. Tady to bude určitě úplně jiné, Nové Město je v tomto ohledu velkou konkurencí pro Oberhof nebo i Ruhpolding. Co konkurence, myslím, že je překoná," dodává Koukalová.

Na skvělou atmosféru se těší i Veronika Vítková: „To bude zase hukot. Hlavně aby mi padaly dolů terče, to se moc v poslední době nedělo.

Pocit uzavřené arény nepřináší tíseň ani Lucii Charvátové, jež včera oslavila jmeniny. Kromě atmosféry našla i jednu zjevnou výhodu.

„Závodila jsem tady na mistrovství Evropy juniorů, znám to dobře z letních soustředění, to tady bylo pěkně větrno. Vysoké tribuny to uzavřou, říkají to i ostatní," přidala se Charvátová.

České ženy vstoupí do svého boje v pátek v 17.30 ve sprintu, jejich mužské kolegy čeká stejná výzva přesně o den dříve.