„Je to zadostiučinění. Vzpomínám si, že před pěti lety na mistrovství republiky v Břízkách bylo asi pět diváků. A teď jsou vyprodané tribuny," líčí Gabriela Soukalová, stříbrná medailistka z olympijských her v Soči. „Je to pro nás obrovská čest, radost a velká motivace." A Veronika Vítková dodává. „Nic podobného jako tady na mistrovství světa jsem ještě nezažila, měla jsem husí kůži a letos je to asi ještě silnější."

Nejvíc se čeká od kvarteta Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr. Každý z nich už v sezoně byl ve Světovém poháru na stupních vítězů a společně se nejspíš představí také v dnešní smíšené štafetě.

„Musím udělat všechno jako v tréninku, nenechat se vyvést z míry," poodkrývá Soukalová taktiku. V úvodní smíšené štafetě sezony přitom nestartovala. „Byla jsem moc ráda, že jsem nemusela jet. Forma byla tak špatná, že to nemělo smysl. Předtím jsem dobrala dvoje antibiotika a zázraky se prostě nedějí. Ale asi mě to i motivovalo."

Dnešní program začne v 15.00 závodem smíšených dvojic, od 17.30 budou následovat čtyřčlenné smíšené štafety. Zítra se pojedou sprinty a v neděli stíhací závody.

Nové Město na Moravě se těší i na biatlonovou premiéru právě smíšené dvojice se představí v závodě Světového poháru vůbec poprvé. Zatím byly na programu jen jako experimentální závod při loňském finále Světového poháru v Oslu, ale bez Čechů. Každoročně se pak jezdí jako vánoční exhibice na stadionu Schalke. „Podle mě je to dobrý nápad, má velkou šanci prosadit se i na mistrovství světa a olympiádu, i když už takhle máme dost disciplín," uvažuje Ondřej Moravec. „Pro diváky to ale možná bude jeden z nejzajímavějších závodů. Dobří budou ti, co střílí hodně rychle."

I Češi chtějí být dobří. Hranice úspěchu a neúspěchu je však relativní. „Nechci si dělat alibi, ale každý výsledek do desítky v individuálním závodu má obrovskou hodnotu. A z desítky může být i bedna," řekl Ondřej Rybář, šéftrenér českých biatlonistů. „Stadion je velký, naši se budou chtít před lidmi víc předvést a to by mohlo být zrádné. Je těžké tu dlouhou rovinu vypustit a šetřit se před střelnicí. Jeďte si před lidmi na půl plynu, že?"

V týmu panuje dobrá nálada, čeští reprezentanti se na domácí prostředí těší. „Zároveň jsem trochu nervózní, nevím, co od toho čekat doma před tolika lidmi!" Obává se Eva Puskarčíková. „Víte, takový ten psychický nápor, snad ho zvládnu v pohodě. Cítím se dobře, uvidíme, jak mi to sedne na trati. Někdy se ty pocity nepotvrdí."

V domácím prostředí může český tým využít i lepšího zázemí. Stabilní sestavu doplňuje tentokrát pět lidí navíc. „Posílili jsme pozice na trati. Bude tam víc míst, kde bude někdo s holí a materiálem," vysvětluje Rybář. Navíc biatlonisty vzhledem k nebezpečí chřipky hlídá lékař. „A byl bych rád, kdyby tady byl na dovolené."