"Nejčastěji se jednalo o vyproštění vozidel, která zapadla do příkopu. Nejvíce výjezdů bylo na Havlíčkobrodsku," řekla mluvčí hasičů Petra Musilová. Na silnici číslo 38 u Květnova hasiči hodinu před půlnocí vyprošťovali tři nákladní auta, další vozidla uvízla kupříkladu u Suché a u Chotěboře. Problémy v dopravě začaly ve čtvrtek večer, ráno už měli hasiči výjezdů o něco méně.

Policie ale pořád od řidičů dostává desítky hlášení o nesjízdných úsecích silnic, doplnila policejní mluvčí Dana Čírtková. Dopravní nehody se staly jen asi čtyři a neměly vážnější následky. Na vlakovou dopravu v kraji podle informací Českých drah zatím počasí nemá vliv.

S větrem, který může mít v nárazech rychlost i 70 až 100 kilometrů v hodině, musejí podle meteorologů řidiči počítat i během dneška. řekla na dnešek měli silničáři venku 96 sypačů a 19 traktorů s radličkami, vyjet museli i s pěti traktorovými bagry. Nejvíc práce měli na Pelhřimovsku. "Bylo toho hodně, každou chvíli volali řidiči, že je někde zaváto," uvedl dispečer.

Přes den bude na Vysočině většinou zataženo, místy bude pršet nebo mrholit, srážky mohou namrzat. Ve vyšších polohách se mohou ojediněle vyskytnout i mrznoucí mlhy. Foukat bude čerstvý jihovýchodní až jižní vítr se silnými nárazy. Odpoledne teploty vystoupí až ke dvěma stupňům Celsia.