Dobrovolní hasiči, kteří zajišťovali bezpečnost účastníků závodu, byli během akce povoláni k požáru trávy. Při odjezdu od rybníka se museli s velkou hasičskou dodávkou prodírat davem lidí. Během jízdy pod jejich zadními koly z dosud nejasných příčin skončil desetiletý místní chlapec. Pro zraněného hocha musel z Jihlavy přiletět vrtulník.

„Pacient měl na těle pohmožděniny. Letecky byl transportován do brněnské fakultní nemocnice," informovala Vladislava Filová, ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina.

Podle Pavla Žáry, mluvčího uvedené nemocnice, byl chlapec po převozu do jejich zařízení v kritickém stavu. „V současné době se stav dítěte zlepšil a jeho kritický stav pominul," informoval včera. Chlapec měl utrpět pohmožděniny po celém těle, vnitřní krvácení a utrpěl i zlomeninu pánve.

Jak Deník zjistil, pětačtyřicetiletý dobrovolný hasič z Krucemburku, který v době nehody seděl za volantem hasičského auta, nadýchal kolem 0,2 promile alkoholu. „Případem se zabýváme, ale s ohledem na věk a rodinu chlapce nemůžeme sdělit žádné bližší informace," uvedla bez dalších podrobností jihlavská policejní mluvčí Monika Pátková.

DVĚ NA EX

Podle vyjádření velitele krucemburských dobrovolných hasičů Martina Kasala se ale řidič alkoholu ani nedotkl. „Těsně před náhlým odjezdem vypil pouze dvě nealkoholická piva na ex. Je pravda, že přístroj na měření alkoholu v dechu nějakou hodnotu naměřil, ale byla v minimální výši a po opakovaném měření klesala," vysvětlil Martin Kasal.

Podle něj se navíc sám řidič dožadoval odvozu na odebrání krve. „Policie to odmítla s tím, že jde údajně v krvi o neměřitelnou hodnotu," tvrdil dále Kasal.

Na místě nehody panovala podle svědků vypjatá atmosféra. Dav, z něhož někteří jedinci byli pod vlivem alkoholu, chtěl údajně hasiče lynčovat, protože se někteří domnívali, že chlapce srazili hasiči, protože jeli rychle a údajně chtěli od nehody odjet.

Podle Kasala ovšem bylo všechno jinak. „Měli zapnutou signalizaci a jeli velmi pomalu. V žádném případě nechtěli z místa ujet. Museli jen trochu popojet, aby se dostali ke zraněnému chlapci. Sám řidič pak zraněnému dítěti poskytoval první pomoc," popsal situaci z pohledu hasičů Kasal.

Zatím není jasné, jak k nehodě došlo. Kriminalisté prověřují několik verzí. Nejpravděpodobnější se zatím jeví, že šlo o nešťastnou náhodu.

Mluví se o tom, že chlapec v davu zakopl o něčí nohu a spadl přímo pod kola hasičského auta. Vyloučeno není ani to, že ho mohl někdo strčit. Chlapce mohl k zemi nevědomky srazit i řidič hasičského auta bočním zrcátkem.

Závody dračích lodí v Krucemburku pořádala společnost Perun Hluboká. Na akci se přišlo podívat několik tisíc lidí. Jeden z pořadatelů Luděk Strašil řekl, že hasiči byli na závodech proto, aby pomohli účastníkům na lodích, pokud by se některá z nich převrátila.