Úmrtnost při nehodách se zvýšila

Z celkového počtu 2718 dopravních nehod, to je k prvnímu říjnu třicátá osmá oběť v kraji. Při nehodách zemřelo už 17 řidičů, 9 spolujezdců, pět motocyklistů, pět cyklistů a dva chodci.„Mezi hlavní příčiny dopravních nehod se v našem kraji řadí nepřiměřená rychlost a v jejím důsledku nezvládnutí řízení vozidla, nesprávný způsob jízdy, nedání přednosti v jízdě a nebezpečné předjíždění," uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková, která poskytla veškeré statistické údaje.

Oproti roku 2013, kdy se na silnicích událo 3696 nehod, je sice zaznamenán pokles celkového počtu o dvě procenta, zvětšila se ale úmrtnost a počet řidičů, kteří byli při jízdě pod vlivem alkoholu.

Za minulý rok na silnicích zemřelo 36 lidí a 167 bylo opilých. Letos je zaznamenáno už 155 účastníků silničního provozu, kteří před jízdou požili. Pod vlivem jiných omamných a psychotropních látek letos byli 4 řidiči, loni 6.

Výše škod se vyšplhala přes 144 milionů korun, což je oproti loňsku pokles o třináct procent. Zatím nejtragičtějšími dny jsou neděle 7. září a takzvaný černý čtvrtek, 31. července.

Tragický víkend a černý čtvrtek

Zmíněná neděle patří jako poslední nejzávažnější den do celého tragického víkendu. Předcházely jí totiž další dvě smrtelné nehody.

Jedna se stala v pátek, kdy zemřel starší řidič babety a druhá v sobotu, kdy svým zraněním podlehl další, tentokrát mladý motorkář. Oba umřeli pod koly osobního auta, kde řidič zůstal nezraněn.

Po těchto dvou dnech se stala nehoda, která vzala další dva životy. V neděli na silnici mezi Batelovem a Dolní Cerekví řidič nepřizpůsobil svou rychlost při projíždění pravotočivé zatáčky a dostal se do protějšího pruhu, kde se ve smyku srazil s protijedoucím autem.

Třicetiletý muž i jeho spolujezdec zemřeli. Jejich dvě spolucestující, co seděly na zadních sedadlech, byly těžce zraněny. Devětadvacetiletý řidič protijedoucího vozidla byl zraněn lehce, hůř ale dopadla jeho dvaačtyřicetiletá spolujezdkyně, která se zranila těžce.

Nejtragičtějším dnem ale za tento rok v kraji stále zůstává deštivý červencový čtvrtek. Pouhé dvě nehody stačily na čtyři úmrtí. První se stala na 83. kilometru dálnice D1, ve směru na Prahu. Na mokré vozovce se roztočilo auto řízené starším mužem, které narazilo do svodidel. Řidič náraz nepřežil.

Nehoda, která si vzala tři lidské životy se stala na Pelhřimovsku, mezi obcemi Kámen a Zlaténka. Zde se na silnici s hustým provozem srazilo osobní vozidlo s náklaďákem. Tři mladí cestující ve vzniklém požáru auta uhořeli. Díky silnému dešti bylo vše uhašeno ještě před příjezdem hasičů.

Co policie dělá pro větší bezpečnost?

Kvůli obdobím, kdy se stává více dopravních nehod, policie pořádá preventivní akce. „Dopravně bezpečnostní akce mají za cíl plošně a intenzívně působit na řidiče tak, aby jezdili v souladu s dopravními předpisy a důsledně odhalovat bezohledné řidiče tak, aby zbytečně neohrožovali život svůj nebo ostatních. Bezpečnost na silnicích lze totiž významně zvýšit pouze tím, že budou řidiči dodržovat pravidla silničního provozu," uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

„Řidiči by měli zejména dodržovat nejvyšší povolenou rychlost jízdy, nepožívat alkohol a jiné návykové látky před nebo během jízdy, dodržovat bezpečnou vzdálenost mezi vozidly a plně se věnovat řízení tak, aby v případě jakýchkoli dopravních komplikací, jako jsou například uzavírky nebo kolony, stihli včas zareagovat," vystihla bezpečné chování na silnicích Jana Kroutilová.