„Jsou to prostředky na úhradu ročních nákladů spojených se správou areálu, mimo jiné i na zajištění nezbytné údržby, sečení a úklid pozemků či temperování budov v zimním období," uvedla Jitka Svatošová, mluvčí Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Regionální samospráva má dlouhodobý zájem nemovitost prodat. „Všechny budovy a celý areál se snažíme nějakým způsobem udržovat, ale je pro nás nevyužitelný, nemáme tam žádné záměry," řekl náměstek vysočinského hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD). „Záměrem dalšího prodeje by se v nejbližších týdnech mohla zabývat rada kraje," informovala dále Svatošová.

O nemovitosti na Buchtově kopci se už zajímala řada firem, ale pak žádná z nich nepředložila nabídky nebo je ve finále stáhla. Loni v květnu nabídli vysočinští radní někdejší léčebnu za třicet milionů korun, což bylo o pět milionů méně než při předchozím pokusu o prodej.

Zda bude kraj příště nabízet areál opět levněji, se teprve rozhodne. „Je pravděpodobné, že k dílčímu snížení ceny areálu dojde, ale nebudu předjímat. Částku teprve rada kraje stanoví," doplnila mluvčí krajského úřadu v Jihlavě.

Někdejší léčebna pro dlouhodobě nemocné a pro pacienty s respiračními chorobami na Buchtově kopci spadá pod novoměstskou nemocnici. Komplex budov, obklopený zelení a lesem, zvolna chátrá už pět let. Uzavřen byl na konci roku 2011, protože provoz sanatoria byl dlouhodobě ztrátový a areál také potřeboval nákladnou rekonstrukci. „Budovy v areálu léčebny nebyly způsobilé z důvodu opotřebení k dalšímu plnohodnotnému užívání," vyjádřil se hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD). Bývalí pacienti léčebny přešli částečně do novoměstské nemocnice a zčásti byli předáni do jiných specializovaných zdravotnických zařízení.

Jako zbytný majetek nabídl kraj léčebnu poprvé k prodeji v létě 2013 za více než padesát milionů korun. Zájemce o koupi se tehdy nenašel. V době, kdy kraj rozhodl o uzavření léčebny, činil odhad potřebné investice do rekonstrukce zařízení 250 milionů korun. To byla částka, která by tehdy měla zajistit odpovídající standardy současným požadavkům na podobné zdravotnické areály.

Plicní sanatorium na Buchtově kopci

Historie Odborného léčebného ústavu na Buchtově kopci se píše od roku 1939. Tehdy se rozhodlo o výstavbě této léčebny, když zemský úřad schválil Technický popis výstavby ozdravovny na Buchtově kopci. Rozhodnuto bylo i na podkladě předchozích dobrozdání o vhodných klimatických podmínkách k léčení.

Léčebna byla stavěna za druhé světové války postupně po jednotlivých pavilonech, a to od roku 1940, práce byly dokončeny v roce 1947.

Tehdejší kapacita byla 202 lůžek, 50 lůžek z toho sloužilo jako lůžka pro léčbu dlouhodobě nemocných. 

V 50. a 60. letech objekt sloužil hlavně pro léčbu nemocných tuberkulózou. Když se později snížil počet takto nemocných a přibylo netuberkulózních plicních onemocnění, změnily se i požadavky na charakter léčebny.

V posledních letech před uzavřením byl areál využíván jako léčebna dlouhodobě nemocných.

Provoz zařízení byl uzavřen na konci roku 2011. Klienti pak byli umístěni k léčbě do novoměstské nemocnice a do dalších specializovaných zdravotnických zařízení.

Rozloha areálu je šest tisíc metrů čtverečních zastavěné plochy a necelých 18,5 hektaru ostatní plochy zeleně, lesních pozemků a komunikací.

Léčebnu provozovala Nemocnice Nové Město na Moravě, provoz byl ale dlouhodobě ztrátový, což nakonec vedlo ke zrušení provozu.