„Hody neodmyslitelně patří k hlavním událostem kulturního života ve Velké Bíteši v posledních více než padesáti letech," řekl starosta města Milan Vlček. Kulturní program v Bíteši pokračuje až do středy 11. září, kdy se v pět hodin odpoledne pokácí máj a od sedmi večer až do půlnoci bude hrát ve sklípku na Pětce skupina Živel.

V Restauraci U Raušů je pro tyto dny opět přichystáno Hvězdokladení. Do chodníku slávy letos přibudou další dvě hvězdy. První bude patřit skupině Elán, druhá hokejistovi Františku Černíkovi. „Akce se uskuteční v rámci hodů, a to v pátek 6. září od 17 hodin. Nejdříve pokřtíme nové hvězdy, a pak na náměstí kapela Elán zahraje výběr ze svých největších hitů," pověděl restauratér Jiří Rauš. Ještě o den dříve na terase Bowling baru od 19 hodin vystoupí skupina Mariachi espuelas z Boskovic.

Hlavní hodový program ale proběhne o víkendu. V sobotu v půl druhé začne folklorní festival Setkání na Podhorácku, jedenáctý ročník přehlídky souborů a krojovaných skupin z Podhorácka, sousedních regionů a hostů na hlavním pódiu pod májí. Součástí festivalu je i bohatý večerní program čítající vystoupení dechové hudby a hned dvou cimbálových kapel.

Na neděli ráno od osmi do devíti hodin jej připravena bohoslužba v kostele svatého Jana Křtitele za účasti krojované chasy. O půl druhé zaplaví město slavnostní průvod a od tří se zájemci mohou těšit na tradiční hodový program. Celý den zakončí v 16 hodin vystoupení cimbálové muziky Šmytec ve sklípku U hasičů na Sedmičce.

„Úroveň hodů, kvalita a rozmanitost programu hodového týdne jednotlivých let byly bezesporu pokaždé jiné. Přesto ale všichni Bítešané pevně věří, že si hody udrží svůj věhlas i v následujících letech," dodal starosta Vlček.

MARKÉTA HOMOLKOVÁ