Toulavá kamera do prostor zámku poprvé nahlédla v roce 2014. Tehdy byl historický objekt čerstvě ve vlastnictví nových majitelů, manželů Degerme. Ti se s nadšením vrhli do jeho záchrany. „Jsem pyšná, že je zámek pro filmaře stále zajímavý,“ uvedla Helena Degerme.

Štáb Toulavé kamery majitelku nejprve vyzpovídal. „V průběhu rozhovoru si již utvářím konkrétní představu o tom, jak bude reportáž vypadat,“ prozradil Radek Joklík.

Zajímal ho třeba osobní příběh Heleny Degerme, který ji přivedl až do Světlé. „Podobný projekt jsem dělala již ve Francii, kde jsem měla obrovské štěstí na spolupracovníky. Zámek, který by nás něčím zaujal, jsme hledali i v Čechách. Vybírali jsme z několika variant, za srdce nás ale nejvíc chytila právě Světlá,“ vysvětlila Helena Degerme. Zámek s 600 let trvající historií pod svou střechou skrývá vše. Renesanci, baroko i empír. Od doby, kdy se ho ujali manželé Degerme prošel náročnou rekonstrukcí a další opravy ho ještě čekají.

Při natáčení jednotlivých reportáží Toulavé kamery filmaři pořídí třeba hodinový záznam. Ten se musí sestříhat na tři a půl minutovou reportáž. „Potřebujeme se dozvědět to nejzajímavější, co zámek nabízí. Pro diváky je pestřejší, když jsou informace z více výpovědí,“ doplnil Radek Joklík. Zajímal se i o to, jestli zámek při rekonstrukci nevydal nějaké tajemství.

Kováři v Šlakhamru v Hamrech nad Sázavou.
Autíčka, mravenci i hlinikárium. Turisty lákají i netradiční cíle

„Nějaká zajímavost se vždycky najde. Při rekonstrukci v místech, kde máme kavárnu, jsme na klenbách odkryly zbytky pozdně gotických fresek. Bohužel jsou ale velmi poškozené. 70 let tady byla škola, a to se na stavu zámku podepsalo. Pod rytířským sálem, kde se opravovalo foyer, jsme zase narazili na černou kuchyni z doby Trčků z Lípy. Pod tím jsou sklepy s prapůvodní studnou, která zásobovala celý areál panství. Jsou tam takové labyrinty, jako z pověsti o Minotaurovi, všechno z žuly,“ popsala nálezy Helena Degerme.

Filmaře zajímaly také zámecké expozice a nejzajímavější exponáty. Oko kamery nahlédlo do unikátní sbírky více než tisíce kusů historického evropského skla od baroka až do konce 19. století, která je zapůjčena z depozitárních sbírek Uměleckoprůmyslového muzea Praha. Hledáčku neunikla ani expozice historických hodin obrazů a skla. „Natáčelo se i ve skleníku,“ doplnila majitelka zámku.

Zámek ukrývá i soukromou sbírku majitelů. „Co z té své sbírky máte nejraději?“ vyzvídal na majitelce Radek Joklík. „Je tam jedna socha, kterou vytvořil slavný francouzský sochař pro newyorskou burzu. Je to jedna z osmi autentických kopií,“ prozradila Helena Degerme.

Tradiční pouť u sv. Anny u Pohledu.
O pouti v Pohledu zázračná voda nepoteče

Toulavá kamera divákům odhaluje méně i více známé zajímavosti Čech. O pořadu se říká, že naučil Čechy opět cestovat po vlasti. „Tento pořad sleduje hodně lidí. První reportáž z roku 2014 určitě návštěvnost zvýšila. Doufám, že letos bude pořad odvysílán ještě během hlavní sezony,“ přeje si Helena Degerme.

Termín vysílání pořadu je zatím neznámý. Majitelka věří, že reportáž diváky zaujme a k návštěvě zámku je opět zláká. Je tu totiž stále co objevovat. Přízni se tu těší i nejmenší návštěvníci. Ti mohou zkusit svou odvahu a znalosti při únikové hře inspirované starořeckými pověstmi, nahlédnout do dětské expozice s názvem Dětské království nebo poznat místní pověsti na Pohádkovém okruhu Na Sázavě.