„Každý rok je v Novém Městě na Moravě věnován nějaké osobnosti nebo umělecké činnosti. Snažíme se, aby pokaždé ve městě zůstalo něco, co by uplynulý rok připomínalo. Když jsme vyhlásili Rok Křičků, byla nainstalována na budově maršovské rychty pamětní deska. Vloni byl Rok Jana Štursy, ten zase připomíná socha Mistr Jan Hus v zahradě u evangelického kostela. Výstupem z Roku literátů by měla být nová literární díla," vysvětlila Žofie Řádková z městského úřadu.

Práce na téma Kdybych byl/a… nejsou žánrově omezeny. Soutěžit se bude v sedmi kategoriích, v prvních dvou budou soupeřit žáci prvních až čtvrtých tříd a žáci pátých až sedmých tříd základních škol. Osmáci a deváťáci jsou zapsáni společně v další kategorii. Jinou soutěžní skupinu budou tvořit studenti střední školy. Literárního klání se mohou zúčastnit také dospělí a dále pak senioři nad šedesát let. „A chtěli jsme umožnit zapojení do soutěže také klientům denního stacionáře Centrum Zdislava a žákům speciální školy, ti mají svou vlastní kategorii," doplnila Žofie Řádková.

Své práce mohou soutěžící zasílat až do konce měsíce června, hodnotit je bude odborná komise v čele se spisovatelkou Věrou Rudolfovou.

„Jsem velice zvědavá, kolik prací přijde. Předpokládám, že určitě se zapojí senioři. Ti mají velký zájem o literární činnost a zvlášť o tu, která se vztahuje k jejich regionu. Novoměstští senioři jsou velmi aktivní, pořádají různé besedy s autory, mívají spoustu dotazů. Proto si myslím, že právě tato skupina by se mohla ozvat," vyjádřila se Věra Rudolfová.