Slívova tvorba člověka jednoduše přinutí k úsměvu je plná lehké ironie, nadsázky a mnohdy i absurdity. Zároveň se však jedná o humor zcela neprvoplánový a velmi inteligentní.

Výstavu zorganizoval žďárský klub filatelistů, pro který jsou každoroční prezentace výtvarníků již tradicí. „Expozice předních výtvarníků podílejících se na známkové tvorbě pořádáme již mnoho let. Jiřího Slívu jsme oslovili, protože v posledních letech vytvořil dvě zajímavé známky. Je to však jen nepatrná část jeho rozsáhlé tvorby," vysvětluje předseda Klubu filatelistů Žďár Jan Hrdina.

Je to diagnóza

Při pohledu na neotřelou Slívovu hru s obrazy i slovy člověk přemítá, kde jen bere k tomu všemu inspiraci. „Inspirují mě krátká spojení mezi různými objekty, zkrátka něco vidím a v duchu si to spojím s něčím jiným. Je to asi nějaká diagnóza," směje se autor.

Výtvarná tvorba Jiřího Slívy rozhodně není veřejnosti neznámá. Málokdo ale možná ví, že se k ní původně dostal přes psaní poezie. V Mladé frontě publikoval v rubrice Slívky Jiřího Slívy, kde své verše doplňoval o kresby. Postupem času, kdy tehdejší ideologická atmosféra houstla stále víc, však už pro Slívovu poezii v novinách nebylo místo. Kresby ale dodával dál. „Tím jsem se vlastně stal kreslířem, aniž bych po tom nějak zvlášť toužil."

Jak říká, i ke známkové tvorbě se dostal de facto náhodou. „Vůbec jsem netušil, že bych kdy mohl navrhnout poštovní známku. Je to pro mě jeden z takových těch Everestů, o kterém jsem si nikdy nemyslel, že jej dobudu. K prvním dvěma známkám jsem se tedy dostal tak, že jsem pouze zaskakoval za jiné výtvarníky," říká Slíva.

Úterní vernisáž se setkala s nadšeným ohlasem veřejnosti. „Jiřího Slívu znám jako umělce již dlouho, oceňuji zejména jeho jemný humor a vtip, výstava tedy určitě splnila mé očekávání," komentuje návštěvnice Jana Škodová. Atmosféra byla příjemná a přátelská. Slíva na slavnostním zahájení za doprovodu dalších dvou hudebníků zahrál na kytaru. Návštěvníci si dokonce společně s triem zazpívali nesmrtelnou klasiku Život je jen náhoda. Součástí vernisáže byla také autogramiáda, kde autor podepisoval pamětní listy a ochotně s návštěvníky prohodil pár slov. Expozici přetékající humorem můžete navštívit ve výstavní síni Staré radnice do 27. dubna.