V průběhu tří festivalových dnů vystoupilo na čtyřech pódiích na sto čtyřicet tuzemských, ale i zahraničních skupin a interpretů. Festival navštívily tisíce lidí.

Sobotní a opět velmi nabitý program odstartoval v poledne vystoupením skupiny Koblížci, tedy formace, která se dostala do programu jako vítěz kategorie Objev roku v loňské anketě popularity Český slavík. Dále se diváci mohli těšit například na polské duo Paula i Karol, britské Monarchy, Scarlet Soho, Francouzku Maia Vidal, Tata Bojs,No Name, Sto zvířat, Blue Efect a další.

„Kromě snad jediné výjimky přijeli na Sázavafest všichni, kdo přijet měli. Festival probíhá hladce, žádné zásadní problémy jsme řešit nemuseli," uvedl mluvčí festivalu Michal Krčmář. V jeho očích bylo možné v sobotu v podvečer zaznamenat spokojenost, ale také únavu. „Přiznám se, že nejen já, ale ani ostatní členové organizačního štábu jsme mnoho vystoupení neviděli, není na to zkrátka čas," usmál se Krčmář.

Chtěli jsme krátce pohovořit i s šéfem celého podniku Pavlem Klouparem. „Zkusím to, ale fakt nevím," odvětil Krčmář a vytočil číslo Pavlova telefonu. Chvilku poslouchal a pak odpověděl: „Tak bohužel. Ne, že by nechtěl, ale má teď v podstatě tři schůzky, skoro najednou. A to je tady docela obvyklé a běžné," poznamenal Krčmář.

Falco Tribute Band

Michala zastihl Deník v press centru, kde dohlížel na průběh několika tiskových konferencí. Novinřům představil například i rakouskou skupinu Falco Tribute Band. Tedy kapely, která se aktivně hlásí k odkazu slavného, a již nežijícího, rakouského zpěváka Falca.

„Díky nám a naším koncertům se spousta lidí dostala k Falkovi blíž. Pochopili, že jeho tvorba nejsou jen hity Jeanny, Der Kommissar nebo Rock Me Amadeus, ale i další, a začali poslouchat celá alba," řekl před koncertem na Sázavafestu Martin Böhm, zpěvák skupiny Falco Tribute Band. Následně vyloučil, že by tato formace, pro kterou bude koncert na Sázavafestu první mimo domovské Rakousko, někdy v budoucnu složila písničku v duchu Falkovy tvorby. „Nebudeme skládat nové písničky. Ty jeho vycházely z jeho osobnosti. Dají se zazpívat, ale není možné složit skladby, které by byly v jejich duchu." Böhm ještě přiznal, že Falco sám byl velmi slavný v zahraničí a tedy i jeho Tribute Band by měl objíždět zahraniční festivaly a nesoustředit se pouze na Rakousko, jako tomu bylo doposud.

S průběhem festivalu byla spokojená i policie. Potvrdila to mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

„Žádný násilný ani majetkový trestný čin, ani žádný přestupek proti majetku nebo veřejnému pořádku, ani žádný případ výtržnictví jsme řešit nemuseli," sdělila v sobotu po dvacáté hodině Čírtková. Ta dodala, že v průběhu festivalových dnů se přestupků dopouštěli především řidiči. „Policisté řešili celkem 57 přestupků, z toho 50 jich bylo vyřízeno uložením blokové pokuty," dodala Čírtková.

Policisté se museli také postarat o silně podnapilou ženu z Karlovarska. S 2,68 promile alkoholu v krvi ji museli odvézt do jihlavské záchytné stanice.

V neděli dopoledne ještě policisté dohlédnou na odjezd účastníků z místa festivalu domů.

Práci měli v průběhu festivalu i zdravotníci. Do sobotní jedenadvacáté hodiny ošetřili kolem 120 lidí.

„Většinou šlo o dehydratace, luxace a drobné pohmožděniny," řekl zástupce Samaritánů, kteří ve Světlé poskytovali zdravotnickou pomoc.

Další info na: www.sazavafest.cz

Jaroslav Špulák, Šárka Hellerová, Jaromír Kulhánek