„Je to pro mě velká čest. Sešly se tam desítky autorů literatury faktu, soutěžní publikace byly většinou věnovány historickým osobnostem nebo válečným událostem. Je pro mě opravdu velkou ctí, že mezi nimi obstála moje knížka," řekla Rudolfová.

Kniha Kraj návratů i setrvání je již pátou publikací, kterou spisovatelka věnovala osobnostem kulturního života Vysočiny. Tentokrát musela autorka spoléhat pouze na vzpomínky pamětníků a pátrání v archivech. Práce na předchozích knížkách pro ni byla o něco jednodušší v tom, že mohla čerpat z materiálů, které nashromáždila během své redaktorské práce v Českém rozhlase.

Odborná porota ocenila Kraj návratů i setrvání jako významné dílo literatury faktu. V publikaci jsou zastoupeny pouze nežijící a většinou poněkud pozapomenuté osobnosti. Třiadvacet medailonků představuje básníky, spisovatele i další umělce, jejichž jména dnes zná už jen málokdo.

Věra Rudolfová se ale nebrání napsání další z knih návratů. „V poslední době se více věnuji babičkovským povinnostem, ale ráda bych se k psaní vrátila. Opět by to bylo něco o osobnostech Vysočiny," prozradila spisovatelka.