Na nové známce je totiž jihlavská zoologická zahrada s obrázkem irbise. „Nápad, že Zoo Jihlava bude ve čtveřici českých zoo s vlastní poštovní známkou, vznikl u pracovníků České pošty, potažmo u autorů známky. Ti samozřejmě celý záměr konzultovali s vedením naší zoo, zejména s paní ředitelkou," vyjádřil se mluvčí jihlavské zoologické zahrady Martin Maláč.

Ze strany Zoo Jihlava padl návrh na „vlajkové" druhy, které jsou v zahradě nejvýznamnější a pro jihlavskou zoo nejtypičtější.

„Na samotné známce tak bude levhart sněžný. Je to velká kočkovitá šelma 
z asijských velehor, v jejímž chovu patří Zoo Jihlava na první místo v rámci České republiky, ale i na přední místa ve světě," pochlubil 
se Martin Maláč.

Například v loňském roce jihlavská zoologická zahrada úspěšně odchovala již devatenácté mládě irbise. „Další zvířata jaksi na okraji aršíku jsou giboni zlatolící, jedni ze sedmnácti druhů málo známých lidoopů jihovýchodní Asie. Tento duh máme ve svém logu, tedy samici opice s mládětem. Dalšími zvířaty jsou tam dva druhy drápkatých opic, kterých máme v rámci zoologických zahrad České republiky největší kolekci," vysvětlil Maláč.

Autory výtvarného návrhu známky jsou manželé Libuše a Jaromír Knotkovi, autor rytiny je Martin Srba. K dostání by známka měla být podle údajů České pošty od 7. září tohoto roku, což je i datum vydání nové jihlavské známky.

Samotná známka bude veřejnosti oficiálně představena tento tuto sobotu ve čtrnáct hodin v Infocentru Zoo Jihlava.

„Přítomni budou autoři známky – manželé Knotkovi i pan Srba, zástupci České pošty a ředitelka Zoo Jihlava Eliška Kubíková," informoval Martin Maláč.

Samotná Jihlava vyšla na poštovní známce pouze dvakrát. „Jednou byla na známce Československa
a poté České republiky. Jihlava jakožto hornické město, jemuž bylo jako prvnímu českému městu uděleno právo těžit stříbro, měla vyjít na známce i mnohem dříve, ale tehdejší páni to nakonec neodsouhlasili," zmínila Zdenka Schleisová, která vede Filatelii Horác-
ká v jihlavské Komenského ulici.