Nové Město si tuto výraznou osobnost místní historie připomene i novou publikací nazvanou Vzpomínky na Cyrila Musila, jejíž autorkou je redaktorka Žďárského deníku Helena Zelená Křížová.

„V knížce jsou zaznamenány vzpomínky pamětníků. Některé jsem převzala z archivu Horáckého muzea. Podařilo se mi zkontaktovat také tři žijící pamětníky – dceru Cyrila Musila Dagmar Šafrovou, Milana Srnského - syna někdejšího novoměstského fotografa, který se účastnil Musilova zatčení, a Ladislava Slonka, jenž si Cyrila Musila pamatuje ještě z dob svého dětství. Jejich osobní vzpomínky byly neobyčejně zajímavé a díky nim víme nyní mnohem více podrobností o životě studnického lyžařského nadšence, úspěšného sportovce a odbojáře v době druhé světové války,“ uvedla autorka.

Dětský den v Rokytně.
Děti v Rokytně řádily na divokém západě

Cyril Musil se už od dětství se věnoval lyžování a láska k tomuto sportu jej vedla i k přebudování rodinného statku na lyžařský penzion. Zúčastnil se Zimních olympijských her v Garmisch-Partenkirchenu v roce 1936. V běhu na 50 kilometrů skončil na 9. místě. Šestkrát se stal mistrem ČSR a šestkrát mistrem Polska.

V období druhé světové války se jeho penzion ve Studnicích přeměnil na úkryt pro odbojáře.

Krátce po osvobození jej STB zatkla. Byl odsouzen na 20 let, z vězení v Ilavě se mu podařilo uprchnout a jeho kroky vedly nejprve domů a poté do Rakouska. Nakonec se usadil v Kanadě. Do svých milovaných Studnic se už nikdy nevrátil. Zemřel 22. dubna 1977. Jeho hrob je v Torontu. Náhrobní deska nese nápis „Cyril Musil – kulak studnický“.