Zakladatelem festivalu je tenorista Jakub Pustina, žďárský rodák a jedna z nejvýraznějších tváří operní scény současnosti. „V letošním roce přijali pozvání na festival česká sopranistka Ivana Pavlů, pěvecký sbor Žďáráček a také legendární sopranistka světového renomé Gabriela Beňačková,“ přiblížil Pustina. Všechny umělce doprovodí na piano Jiří Hrubý.

Koncert posluchačům nabídne oblíbené melodie ze slavných operet jako Polská krev (O. Nedbal), Čardášová princezna (E. Kálmán), Veselá vdova (F. Lehár) nebo třeba Hraběnka Marica (E. Kálmán). „Když se řekne jméno Gabriela Beňačková, určitě se všem vybaví její ztvárnění Mařenky nebo Rusalky, a tak se posluchači mohou těšit i na slavnou árii Rusalky ‚Měsíčku na nebi hlubokém‘,“ doplnil Jakub Pustina.

S Gabrielou Beňačkovou se Pustina podle svých slov zná už od svých začátků. Poprvé se setkali, když zpíval na soutěži. Beňačková byla členkou poroty a jeho hlasem byla nadšena. „Pak jsme se léta potkávali, a nikdy jsem si ani nemyslel na to, že bych s ní mohl třeba někdy zpívat. Před pěti lety předsedala porotě Mezinárodní pěvecké soutěže v operním zpěvu, kterou pořádám deset let. Trochu v žertu jsem navrhl, zda by si se mnou něco nezazpívala, a k mému údivu řekla, že se mnou ano. Dnes k sobě na jevišti patříme a užíváme si krásných koncertů, co společně pravidelně zpíváme,“ přiblížil Pustina.

Osmdesát osm dní bude trvat omezení provozu v Santiniho ulici ve Žďáře nad Sázavou, které začalo 6. září. Dopravu tam zpomalují přenosné semafory.
Pozor si musí dávat řidiči i školáci. Na bezpečnost dohlížejí strážníci

S Gabrielou Beňačkovou nazpíval i společné album, CD vychází teď v září. „Na koncertě ho poprvé představíme a pokřtíme,“ sdělil pěvec. Po koncertě se bude konat také autogramiáda.
Letos do Žďáru pozval také nadanou sopranistku Ivanu Pavlů. Mladé talenty na festivalu představuje každý rok. „Chci jim pomáhat, sám si dobře pamatuji na začátky mladého pěvce – jsou vždy náročné,“ řekl Jakub Pustina.

„No a Žďáráček, to je moje srdeční záležitost a vždy mi dělá velkou radost si s nimi zazpívat,“ prozradil Pustina. „I já jsem byl před lety jejich hrdým členem a dodnes na to rád vzpomínám. Pokud zpívám ve Žďáře, nemůžou chybět. A když je to možné, zvu je i na další koncerty. Naposledy jsme společně zpívali koncert v Mnichově,“ doplnil Jakub Pustina.

STŘÍBRNÝ SOPRÁN SE SLOVANSKOU SLZOU
Sopranistka Gabriela Beňačková, Pustinův exkluzivní host, byla mnohými kritiky zařazována mezi deset nejlepších pěvkyň na světě. Letos oslavila 70. narozeniny, narodila se v březnu 1947 v Bratislavě.

Její sytý lyrický soprán, označovaný jako přirozený a vzorový s nádherně tvarovanými frázemi a volně tvořenými vysokými tóny, si našel mnoho obdivovatelů. Nazývali ho hlasem s pověstnou „slovanskou slzou“ nebo jej doplňovali přívlastkem „stříbrný“.

V roce 1970 se Beňačková stala členkou a později sólistkou Národního divadla v Praze, byla také sólistkou Vídeňské státní opery. Zpívala v mnoha operních domech po celém světě, včetně milánské La Scaly, londýnské Covent Garden či Carnegie Hall a Metropolitní opery v New Yorku (na jejích prknech debutovala v roce 1991, a americký deník Wall Street Journal okomentoval Beňačkové soprán jako „ten nejúchvatnější hlas na světě“).

Na světových jevištích se setkala s mnohými významnými pěvci a dirigenty, doma i v zahraničí obdržela řadu významných ocenění. Šíře jejího repertoáru je neobvyklá, nahrála řadu vlastních operních kompletů, byla sólistkou na mnoha nahrávkách vokálně-symfonického repertoáru, který prezentovala i koncertně. Je pravděpodobně nejslavnější představitelkou Janáčkovy Jenůfy a Káti Kabanové.

Firma MEDIN je jediným výrobcem chirurgických nástrojů působícím na českém a slovenském trhu. Prvním výrobkem tehdejší Chirany, která se později v rámci privatizace stala akciovou společností MEDIN, byl ocelový vrtáček. V jednotlivých provozních halách pr
MEDIN za 33 milionů zrekonstruoval kalírnu

Beňačková nazpívala i několik filmových postav – svůj hlas propůjčila třeba Mařence ve filmovém zpracování Prodané nevěsty, hlavní postavě v adaptaci Dvořákovy Rusalky, slavné Emě Destinové v životopisném filmu Božská Ema či fiktivní operní divě Salsa Verde v komedii Tajemství hradu v Karpatech. Hlas Gabriely Beňačkové z rádia poslouchá i hrdinka amerického oscarového filmu Řidič slečny Daisy, kde zazněl úryvek z árie Měsíčku na nebi hlubokém z Dvořákovy opery Rusalka.

Po roce 2000 se Gabriela Beňačková postupně stáhla ze scény (těžce jí onemocněla maminka a pěvkyně se o ni společně se sestrou starala). V roce 2012, v 65 letech, se na jeviště vrátila (na salzburském festivalu klasické hudby), v roce 2015 se dokonce vrátila i na prkna milánského Teatro alla Scala.

V roce 2000 natočila Česká televize o Gabriele Beňačkové dokument Přišlo to nečekaně.