„Letos náš divadelní soubor reprezentují ti nejmladší přímo z našeho divadelního kroužku, příští rok tu budou vystupovat opět dospělí herci. Říkali jsme si s dětmi, proč nejít poměřit síly na festivalu. Pohádku jsme poprvé hráli minulou neděli v Dlouhé Brtnici," řekla vedoucí Divadelního souboru Karla Čapka Dana Obrdlíková.
A proč volba padla právě na Popelku? „Probírali jsme se spolu s dětmi nejrůznějšími pohádkovými scénáři. Nakonec jsme sáhli po osvědčeném autorovi Vlastimilu Peškovi. Ale nemyslete si, naše příprava není jen o přesném dodržení scénáře. Někteří mladí herci jsou už za ta léta velice zkušení a ambiciózní, snaží se do každého představení vnést i něco vlastního," doplnila Obrdlíková.
Divadelní kroužek při Divadelním souboru Karla Čapka funguje čtvrtým rokem a zaměřuje se hlavně na dětský repertoár. Je určený pro děti a mládež od šesti do devatenácti let. Nyní má třináct členů. „Díky tomuto kroužku si do jisté míry zajišťujeme divadelníky, kteří pak pokračují v divadelním souboru. Někteří mladí totiž začínají hrát i s námi v divadelních hrách pro dospělé. Jsou to například role puberťáků," zmínila vedoucí.
Dana Obrdlíková i ostatní třešťští ochotníci se na každý nový ročník Třešťského divadelního jara velmi těší. A nejen proto, že je to příležitost zahrát si před domácím publikem.  „Je to také o setkávání s divadelníky z jiných částí republiky, se kterými už se moc dobře známe. Oni jezdí sem k nám, my je pak na oplátku navštěvujeme," vysvětlila Obrdlíková.
Třešťské divadelní jaro místní ochotníci chápou jako velmi prestižní záležitost. „Koná se tu už přes padesát let. Je tu hodně pamětníků, kteří amatérské divadlo hrají dvacet, třicet i padesát let. Náš soubor se proto snaží zúčastnit každý rok. Samozřejmostí je i výpomoc při organizaci festivalu," uvedla vedoucí.
A dodala: „Amatérské divadlo k Třešti patří a má tu bohatou tradici. Například ve dvacátých a třicátých letech minulého století se tu dělalo i pět divadelních premiér ročně. Díky této tradici je tu i bezvadné divadelní publikum. Lidé přesně ví, na jakou hru jdou a co od ní mají čekat."