„Muzeum knihy zahájí poslední sezonu, poté ve Žďáře skončí," potvrdila Deníku Marie Kinská, jejíž rodina zámek vlastní. „Chystáme ale do prostor, ve kterých sídlí knížky, novou expozici. Ta nabídne také mnoho zajímavého," dodala Marie Kinská s tím, že téma expozice je teď tajemstvím.

Vlastník Muzea knihy, kterým je Národní muzeum (NM), se minulý týden jasné odpovědi vztahující se k budoucnosti stávajících expozic vyhnul. „Zatím nemohu podat žádné informace. K 1. dubnu vydáme tiskovou zprávu, ve které se k tomuto tématu vyjádříme," nechal se slyšet zástupce generálního ředitele NM Martin Sekera.

Informace týkající se ukončení odborných knižních expozic v zámku rodiny Kinských pronikly do médií už v roce 2012. „Nájemní smlouvu máme uzavřenou do konce roku 2014," vyjádřil se tehdy Martin Sekera.

O osud Muzea knihy se zajímají nejen laici, ale především odborníci. „Nemám informace o tom, jestli se Muzeum knihy bude zcela rušit, či ne, ale přišlo by mi to jako poněkud nešťastné řešení. A to vzhledem k tomu, že podobná unikátní expozice není nikde v České republice, ani v jejím nejbližším okolí," vyjádřil se historik Stanislav Mikule. „Výstava knih by zasloužila také jistou modernizaci. Otázkou je, zda by to pak nebylo na úkor kvality expozice, ale určitě by se dalo najít vhodné řešení," dodal Stanislav Mikule.

U zrodu Muzea knihy stál knihovník Bohumír Lifka. Výstava byla poprvé pro odbornou i laickou veřejnost otevřena v neděli 22. září 1957. Rozsáhlá expozice je věnována vývoji písma, knihy, knihtisku a knižní kultuře na českém území. „Bohumír Lifka napsal publikaci Minulost a přítomnost knižní kultury ve Žďáře nad Sázavou. Díky jeho práci je Žďár s knihou spojován i v očích odborné veřejnosti," připomněl dále Stanislav Mikule.

Až do konce října mohou návštěvníci Žďáru nad Sázavou unikátní muzeum věnované knize a knihtisku navštívit. „Sezona se rozjede 1. května a kromě stálých expozic tu také letos bude výstava Staré pověsti české," potvrdila vedoucí Muzea knihy Veronika Čadková.

„V muzeu jsou k vidění nejrůznější unikáty, ať už v originálech nebo v kopiích. Velmi zajímavá je například ukázka středověké knihovny, v níž jsou exponáty přivázány na řetězech. Nebo ukázka skriptoria, které sice není originální, ale skvěle evokuje tehdejší dobu," láká k návštěvě i Stanislav Mikule.

Muzeum knihy bude od 1. května do 31. října otevřeno po celý týden kromě pondělí. Vstupné pro dospělé činí 50 korun, pro děti a seniory 30 korun. Školní výpravy zaplatí za jednotlivce 20 korun.