„Začínáme čarodějnicemi a končíme mikulášskou nadílkou," vyjádřil se novoměstský starosta Michal Šmarda.

Ještě před zmíněnými čarodějnicemi ale otevřely letošní sezonu novoměstských akcí oblíbené a hojně navštěvované farmářské trhy.

„Vloni jsme farmářské trhy měli až od května, letos jsme je zahájili již v lednu. Potrvají až do prosince," informoval místostarosta Města Stanislav Marek. „Snažíme se prodejce měnit. Novoměstské trhy jsou vyhlášené, prezentujeme především regionální výrobky," vysvětlila Alice Hradilová z Horáckého muzea.

Nova Civitas

První neprodejní akcí plánovanou pro letošní rok jsou Čarodějnice, které se uskuteční 30. dubna. Téměř vzápětí se Novoměšťané dočkají Oslav 70. výročí osvobození a ukončení 2. světové války, které je připraveno na sobotu 9. května.

Noc muzeí a galerií se odehraje v pátek 15. května a poslední květnová neděle bude pro změnu patřit nejmenším obyvatelům. „Hlavním organizátorem Dne dětí je Dům dětí a mládeže, ale zapojí si i další," uvedla ředitelka Novoměstských kulturních zařízení Veronika Teplá.

Na oslavy 380. výročí povýšení Nového Města na město, tedy na Nova Civitas se mohou místní i návštěvníci těšit na konci června. „Slavnost je již tradičně dvoudenní. Jde o velmi vyhledávanou kulturní předprázninovou akci," podotkl Michal Šmarda.

Stejně oblíbená je i srpnová Pouť na Kostelíčku. „Jde o standardní akci, o klasickou pouť spojenou s trhy a programem pro děti," nechala se slyšet Veronika Teplá.

Poslední sobota v srpnu bude v Novém Městě tou nejsladší. Právě na tento den jsou totiž naplánované Slavnosti medu aneb Sladké zakončení léta. „Děláme to ve spolupráci s místními včelaři a oproti předchozím letům budou pouze jednodenní," prozradila Veronika Teplá.

Den otevřených dveří památek je očekáván v první polovině září. A o pár dní později, 26. září, vypuknou Svatováclavské slavnosti. „Svatováclavské slavnosti mají o něco komornější charakter, než jiné akce. Jsou klidnější a poskytují důvod k zamyšlení," vyjádřil se novoměstský starosta. Rozsvícení adventu se uskuteční 28. listopadu a týden nato se mohou zejména ti nejmenší těšit na Mikulášskou nadílku.

Kromě tradičních novoměstských akcí přibudou i další, které se uskuteční v rámci Roku Jana Štursy. „Bude jich hned několik, o všech se Novoměšťané včas dozví," řekl Michal Šmarda.