Díky prohlídce s průvodkyní, v létě oděné do dobového kostýmu, se nejen turisté, ale i místní lidé mohou dozvědět zajímavosti z novoměstské historie a připomenout si významné osobnosti.

Ve spojeném informačním centru a Horáckém muzeu letos dokonce plánuji rozšířit prohlídky o program pro předškolní děti. O inovacích promluvila vedoucí muzea Jitka Svojanovská.

Komentované prohlídky by se měly brzy rozšířit směrem k nejmenším posluchačům. Jakou podobu budou mít?

Hodláme pořádat organizované prohlídky pro děti z mateřských škol. Oslovila jsem školky z města i blízkého okolí a setkala se s příznivou odezvou.

Kdy se dětem začnete věnovat?

Shodli jsme se na tom, že začneme na jaře, až bude tepleji. Dětské prohlídky by mohly trvat přibližně od dubna do října, s výjimkou letních prázdnin.

Předpokládám, že výklad pro nejmenší nebude stejný jako pro dospělé.

Samozřejmě, že ne. Prohlídku uzpůsobíme pozornosti malých dětí. Bude to takové nenásilné vyprávění bez dat a pouček a prohlídka bude také kratší, obsáhne jen pár bodů, které by děti mohly zajímat. Povíme jim například, že město dříve nebylo tak velké jako dnes, že jej tvořil jen kostel a pár domů kolem náměstí. Půjdeme se také podívat do sklepení, a to buď v muzeu, nebo v historickém domě č.p. 97, bude záležet na provozu tamní kavárny. Ve sklepě si povíme, jak v nich lidé skladovali potraviny a jak žili například bez elektřiny. Podíváme se také ke kašně, kde si vysvětlíme, kdo byl Vratislav z Pernštejna, který nám věnoval třeba les Ochoza, kam děti chodívají s rodiči na procházky a kde se lyžuje. U kašen si řekneme i to, že dříve neexistoval vodovod, a tak museli lidé pro vodu chodit. Podíváme se také na sgrafita u kostela a dojdeme i k zámku.

To, že rozšiřujete koncept komentovaných prohlídek, znamená, že jsou samy o sobě úspěšné a má smysl se jim dál věnovat?

Určitě. Osvědčily se nám. Původně jsem si třeba nemyslela, že by byly žádané i v zimě, kdy je pořádáme jen jednou za měsíc, ale lidé mají zájem pořád a mnozí se nám dokonce vracejí, protože si chtějí prohlídku užít znova. Pořádáme i prohlídky pro předem objednané skupiny. Například v rámci nějakých oslav nebo firemních akcí.

Kolik lidí už se komentovaných prohlídek zúčastnilo?

Začali jsme v červenci 2014 a do prosince 2015 jsme měli 288 platících a 80 neplatících zákazníků, ti nás navštívili v rámci nějaké akce zdarma, třeba při dni otevřených dveřích. Rozhodně jsme s prohlídkami spokojeni.