Projekt obnovy Horáckého muzea byl rozdělen do několika etap. "I vzhledem k provozu a k finančním prostředkům," uvedla Svojanovská. V první řadě by měla být vyměněna šindelová krytina na střeše muzea; kvůli zatékání vody pod šindele naposled měněné v roce 1969 už odpadl kus římsy. První opravy proto musely být provedeny v tomto roce. Na další práce týkající se střechy a krovů chce radnice, která muzeum spravuje, příští rok sehnat dotaci. Také uskutečňování dalších plánů bude podle Svojanovské záviset na tom, zda se na ně podaří získat peníze z dotačních fondů.

Na půdě muzea by pak měl vzniknout nový, částečně prosklený depozitář. "Bude tam i poměrně velká výstavní plocha, na kterou dáme sportovní expozice - to znamená lyžování a expozici Radka Jaroše," uvedla Svojanovská. Úprav by se podle ní měly dočkat i další stálé výstavy, které budou rozšířeny o předměty z depozitáře, kupříkladu o sklo. "V prvním patře vznikne expozice města, která nám hodně chybí," doplnila.

V muzeu, jehož součástí je i turistické informační centrum, bude také vybudováno doposud chybějící sociální zařízení. Muzeem a informačním centrem ročně v součtu projde kolem 28.000 lidí. Přibude rovněž výtah pro handicapované návštěvníky.

Novoměstské muzeum bylo založeno v roce 1862. Zaměřuje se na lidovou kulturu v severní části moravského Horácka, sklářství, železářství a lyžařskou tématiku.