Výstava nazvaná Krajina značek začne v pondělí 1. května a potrvá do 18. června. „Přístupná bude každý den mezi 9. a 18. hodinou,“ dodala Herberová.

„Nápad fotit turistické značky v krajině přišel po dlouhých hodinách procházek po značených trasách. Chci zachytit kouzlo turistických značek, jež budou postupně zničeny přírodními událostmi či lidskými i zvířecími zásahy. Byla by škoda tato dočasná umělecká díla nezaznamenat,“ vysvětluje autor snímků Stéphane Corbet.

Když se mu značka líbí, je schopný čehokoliv. „Fotil jsem uprostřed bouřky, což bylo děsivé. Jednou jsem objevil nádhernou značku u Pece pod Sněžkou, doma v Praze jsem ale zjistil, že je rozmazaná. Tak jsem ji jel znovu vyfotit. Nejradši jsem, když na turistických trasách nepotkávám lidi. Někdy mám totiž pocit, že mě považují za blázna,“ říká Stéphane Corbet s úsměvem.

Ve čtvrtek v devět hodin ráno vstoupily na dětské oddělení novoměstské nemocnice tři dvojice profesionálních Zdravotních klaunů. Sestry Vitamínovou, Kotrlou a Vykydalovou s doktory Vitamínem, Naprdovou a Hajným přivítala usměvavá učitelka Katka Nováková,
OBRAZEM: Zdravotní klauni potěšili děti v nemocnici

Jak autor výstavy dodává, kouzlo pěší turistiky objevil až v České republice, kde už dvanáct let žije. Procházet se přírodou je podle něj unikátní způsob relaxace. „Jsem přesvědčený, že budou lidé potřebovat víc a víc takových aktivit, díky nimž se alespoň na chvíli odpojí z dnešního uspěchaného způsobu života,“ doplňuje Corbet.

Česká republika, kde jtou turistické značky už téměř 130 let, má 42 kilometrů značených turistických tras pro pěší. „O více než milion značek se stará okolo patnácti set značkařů, kteří nejdříve musejí absolvovat čtyřdenní školení,“ zmínila Lucie Herberová. „Výstavu Krajina značek pořádáme se souhlasem Klubu českých turistů,“ dodala.

Poštolka obecná, ilustrační foto
Nemocniční pavilon čekající na demolici přilákal pár poštolek