Filmy ukážou, jak je naše planeta obrovská, kolik neuvěřitelných míst skýtá a kolik na ní žije zajímavých lidí. „Budeme-li konkrétnější, poznáte Švýcara, žijícího podle hesla Pura vida. Co to znamená, to poznáte při jeho pokusu splout řeku Amazonku za pomoci svého kola a lodě," přiblížil jeden z filmů Pavel Pichler.

Druhý film vylíčí zkušenosti jednadevadesátileté Britky, která celou svou existenci zasvětila horskému průvodcování. „Její život představí snímek Projekt Moffat," upřesnil Pichler.

V dalším snímku se dva kamarádi z Ameriky rozhodnou pro Návrat do Zanskaru, což je oblast, kde před třiceti lety poznali místní obyvatele. Místo je prodchnuté i silnou vazbou na buddhismus. Je otázkou, nakolik tento kout světa poznamená výstavba silnice a přímé spojení s civilizací.

Nebudou chybět ani české filmy. „Parta šesti kamarádů měla bláznivý plán, doplout z oceánského rozvodí na polární kruh, a to jak na nafukovacích lodích, tak na ručně postavené plachetnici. Svou cestu zachytili ve filmu s názvem Divočinou Aljašky po řece Alatna. Pro všechny členy se expedice stala nezapomenutelným zážitkem," popsal Pichler.

Kromě hlavních snímků bude možné vidět také bonusové filmy, které ukazují pestrost aktivit.

Soutěž o lístky

Čtenářům Jihlavského deníku nabízíme 10 volných vstupenek na festival outdoorových filmů s názvem Expediční kamera.

Deset šťastných výherců získá po jedné vstupence. Stačí, když nám co nejrychleji pošlete na: redakce.jihlavsky@denik.cz odpověď na soutěžní otázku:
Jak se jmenuje snímek, který představí 91letou Britku, která zasvětila život horskému průvodcování?