Pro návštěvníky si organizátoři připravili mše, divadlo, promítání filmů, koncerty, přednášky, výstavy, prohlídky s průvodcem, akce pro děti a další program.

Na úplnou novinku letos návštěvníky lákají v Telči. „Nově totiž bude otevřený hřbitov a kostel u Svaté Anny. Tam si můžete vyslechnout zajímavou přednášku Oldřicha Zadražila, zajít na komentovanou prohlídku a zároveň si netradičním způsobem prohlédnout hřbitov a dozvědět se něco o známých lidech, kteří jsou zde pochovaní," řekla Věra Peichlová z telčské radnice. Bližší informace o celém programu Noci kostelů v Telči jsou na webu www.telc.eu.

SVÍČKAMI SPOLEČNĚ ROZSVÍTÍ CHRÁM

V jihlavském kostele svatého Jakuba Většího bude probíhat výroba svíček ze včelího vosku, aby si účastníci Noci kostelů mohli společně rozsvítit chrám, svůj domov 
i svá srdce a mysl. Návštěvníkům tam navíc zprostřed-kují i zážitky z cest z Jihlavy až na konec světa. V Brtnici bude přístupný kostel blahoslavené Juliány z Collalta, kam se lidé zatím dostanou spíše jen při výjimečných příležitostech.

„V Třešti můžete vedle kostelů svaté Kateřiny Sienské a svatého Martina zavítat i do kostnice. Bývalá židovská synagoga zase nabídne vernisáž putovní výstavy Pochod po stopách hrdinů a přednášku pamětnice holocaustu, jež jako dítě pobývala v terezínském ghettu," uvedla Michaela Marešová z třešťské radnice.

V Havlíčkově Brodě se můžete vydat hned na několik míst. V kostele Nanebevzetí Panny Marie bohatý program začíná od sedmnácti hodin prohlídkou věže pro děti a kostel se uzavře až kolem půlnoci. V modlitebně sboru Církve bratrské se mimo jiné odehraje grilování, dětské divadelní představení Tři tučňáci na arše nebo promítání filmu Fireproof. Během Noci kostelů ožije i žďárská památka UNESCO – poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Čeká vás prohlídka kostela s kastelánkou, přednáška o architektonické a umělecké obnově poutního areálu, koncerty i setkání se samotným Janem Nepomuckým.

K Noci kostelů se připojí 
i v Třebíči, dalším městě 
s památkami UNESCO. Zájemci se mohou projít celou baziliku svatého Prokopa 
a Panny Marie, vyslechnout si poutavé povídání o kostelních varhanách a občerstvit se pod starými freskami. Noc kostelů nebude chybět ani na Pelhřimovsku. Pěkný program slibu
je poutní místo Křemešník. Kromě prohlídek kostela Nejsvětější Trojice a koncertů se totiž od 21 hodin chystá i noční výstup na rozhlednu Pípalka.

Více na www.nockostelu.cz.

ZDEŇKA HINKOVÁ