„Jsem iniciativou místních farníků v čele s Marií Klinerovou a Evou Karáskovou nadšen. Po loňské, velmi úspěšné výstavě, se podařilo opět shromáždit velmi zajímavé exponáty," říká farář Pavel Krejčí. „Sám jsem výstavu obohatil třebíčským skříňkovým betlémem," poznamenal.

Součástí výstavy je i velký kostelní betlém, který byl před jednasedmdesáti lety pořízen z Kutné Hory. Jeho autorem je František Charvát (1886-1954), rodák z Pertoltic u Zruče nad Sázavou. Nádhernou řezbářskou práci obdivují v čase vánočním stovky lidí. Každá soška, zhotovená v barokním stylu, je uměleckým dílem.

Až do roku 1942 měl kostel tak zvaný třebíčský betlém, ručně malovaný, vytvořený Antonínem Čeloudem. Ten dal ovšem mnoho práce se stavěním, a byl později věnován děkanem Josefem Opletalem budějovickému muzeu, kde se těší velké pozornosti na vánočních výstavách.

„Letošní expozice v budějovickém kostele nabízí divákovi jesličky vytvořené z nejrůznějších materiálů ze dřeva, z papíru, z keramiky, z perníku. Dále jsou zde betlémy rozkládací, z vosku, háčkované, malované na sklo a jiné. Kuriozitou jsou třebíčské jesličky z puzzle v třicetilitrovém demižonu od Leopolda Heneše z Třebenic, který je rekordmanem ve skládání modelů a hlavolamů v lahvích a žárovkách," připomněla jedna z iniciátorek výstavy Marie Klinerová.

Také andělé se slétli do budějovického kostela v hojném počtu. V jedné z lodí je jich z různých materiálů vystaveno sto padesát. „Anděle i betlémy vytvořili i mladí z naší farnosti a také děti z budějovického Orla, čehož si zvlášť vážím," zakončil místní farář Pavel Krejčí.

Výstavu, která potrvá do 3. ledna, lze v kostele svatého Jiljí navštívit každou neděli od 14.30 do 16.30 hodin, ve stejný čas i na Boží hod vánoční a sv. Štěpána a na Štědrý den od 10.00 do 12.00. Pro skupiny po telefonické domluvě na čísle 568 421 349 kdykoliv. Vstup je zdarma.