Josef Kejda ze Skřinářova se řezbářstvím zabývá již třináct let. Vytvořil velké množství betlémů, větší na výstavy a menší rodinné betlémy do domácností.

„Jeho práci mohli lidé vidět na výstavách ve Velkém Meziříčí, Osové Bítýšce, Velké Bíteši nebo Žďáře nad Sázavou," konstatuje ředitel bítešského Městského muzea Ivo Kříž.

Pro muzeum Betlémů v Třešti, kde se již tradičně pořádá sešlost řezbářů z celé republiky i ze zahraničí, vyhotovil Josef Kejda několik vyřezaných figurek, a v polovině prosince se účastnil také tradiční výstavy betlémů v Předklášteří u Tišnova. Tam se pro návštěvníky sejdou betlémy z celé Moravy

Pohyblivé figurky

Pavel Mašek z Velké Bíteše je autorem 1,5 metru širokého pohyblivého betlému, v němž jsou postavičky mechanizovány. „I tento betlém mohou lidé v našem muzeu vidět, ovšem pouze mimo vánoční svátky. Od 22. prosince bude tento pohyblivý Betlém nahrazen jiným, menším, ale rovněž z dílny Pavla Maška," říká ředitel Kříž.

Bohumil Vrba z Náměště nad Oslavou svůj první betlém vystavil v roce 2004. K práci se dřevem přilnul v dětství, kdy trávil spoustu času se svým dědečkem, který pracoval jako tesař. Vrba postupně vyrobil další betlémy, zejména menší pro rodinu a blízké. Svůj velký betlém vystavuje tradičně v Předkláštěří u Tišnova, několik výstav měl i v Náměšti nad Oslavou. Mimo betlémy zhotovuje Vrba také další dřevořezby. „Mezi jeho díla se počítají například i plastika ženy, Tři Králové nebo postavy myslivce a vodníka," dodává Ivo Kříž.

Bítešské muzeum se návštěvníkům obvykle otevírá od úterý do pátku od 8 do 12 hodin a od 14 do 16 hodin. Běžná doba však bude doplněna o mimořádnou otvírací dobu, a to o víkendu 19 a 20. prosince, kdy bude muzeum přístupné v čase od 13 do 18 hodin a také o vánočních svátcích a v neděli mimo Štědrý den, tedy od 25. do 27. prosince. Opět v čase od 13 do 18 hodin.