VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Advent s nádechem historie si užili na Orlíku

Humpolec - V sobotu přichystali správci zříceniny hradu Orlík v Humpolci pro milovníky adventu ale i historie pečení perníčků v hradní chlebové peci

27.11.2016
SDÍLEJ:

Advent na zřícenině hradu Orlík.Foto: Deník/Klára Šafusová

Tuto sobotu mohli nejen příznivci historie navštívit zříceninu hradu Orlík. Společnost Castrum, která zříceninu hradu spravuje, pořádala adventní pečení perníčků, na nichž byli vítaní malí i velcí pekaři. Příchozí tak využili jednu z posledních možností projít si troskami hradu ještě v tomto roce.

Advent na hradě přitom nevítali takto poprvé. „Tuto akci pořádáme, myslím, pátým nebo šestým rokem," řekl k programu Pavel Koubek, kastelán zříceniny hradu Orlík a ředitel obecně prospěšné společnosti Castrum.

Přípravám na sobotní program se správci hradu věnovali už od ranních hodin. „V peci, se topí přibližně od osmi od rána. Topí se v její zadní části. Do prostoru vepředu se pak umisťují plechy s perníčky," popsal přípravu Koubek.

Samotného pečení se ale nemůže ujmout jen tak někdo. „Pec je neobvyklá, celé její spodní patro je zachovalé, a tak jí vždy obsluhuje někdo zkušený," vysvětlil Koubek.

Hradní pec přitom nezahálí ani během dalších dní v roce. „Pečeme v ní při různých příležitostech. Během středověkých slavností je to chleba, na Velikonoce zase mazance, a teď na Vánoce pro změnu perníčky," pokračoval kastelán.

Návštěvnost akce na hradě v tomto ročním období závisí často na počasí. „Dnes je třeba počasí, které na výlet a procházku zrovna neláká," zhodnotil podnební podmínky kastelán. „Běžně chodí na toto adventní pečení na několik desítek lidí," vzpomínal na loňské ročníky Koubek.

Někteří návštěvníci hradu si i přes hustou mlhu a drobné mrholení, které znemožňovaly daleký výhled, neodpustili výšlap na hradní vyhlídku.

Přestože už je konec listopadu, Orlík se s letošní sezonou ještě neloučí. „Pravidelně otevíráme brány hradu i na Silvestra. Zájemci si mohou projít hradní komplex a pokud to počasí dovolí, znovu otevřeme i vyhlídku," informoval Koubek s tím, že to je poslední den v roce, kdy je hrad návštěvníkům přístupný. Znovu se zřícenina otevře až v březnu dalšího roku.

Sezona v roce 2017 bude pro milovníky hradů na Orlíku obzvláště lákavá. „Ve vnitřním hradu jsme připravili dřevěný ochoz. Prozatím na něm stále pracujeme, ale zjara příštího roku už bude hotový a návštěvníkům se tak otevře další část hradu," lákal na následující sezonu kastelán.

Autor: Klára Šafusová

27.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Pachatel vzal z garáže úhlovou brusku

Do projektu Charita je v módě jsou zapojeni rovněž samotní klienti a uživatelé charitních služeb. V jednotlivých zařízeních žďárské oblastní charity se průběžně uskutečňují pravidelné tvůrčí díly Dany Dobřichovské, které jsou zaměřené na módu.
5

Móda návrhářky Dobřichovské bude pomáhat. Díky žďárské charitě

Překvapuje mě, jak ten čas letí, říká oslavenkyně Martina Sáblíková

Žďár nad Sázavou – Během své kariéry se Martina Sáblíková vypracovala v legendu světového rychlobruslení.

Kino Vysočina bude znovu otevřeno už 14. června

Žďár nad Sázavou – Žďárská radnice připravila příjemné překvapení pro milovníky tradičního promítání filmových snímků v kině Vysočina. Rekonstrukce biografu skončí dříve, než bylo původně v plánu.

V Bystřici podepsali memorandum za zachování tmavé noční oblohy

Bystřice nad Pernštejnem – Memorandum o zachování tmavé noční oblohy na Bystřicku se v pátek 26. května podepalo v rámci astronomického odpoledne v aule bystřického gymnázia. Iniciátorem počinu je iniciativa Bystřická obloha, což je spolek amatérských astronomů. Akce se mimo jiné za Českou astronomickou společnost zúčastnil známý astronom a astrofyzik Jiří Grygar.

Meziříčští projednají zpochybněnou soutěž, zájemci se mohou zúčastnit

Velké Meziříčí – Debata meziříčských zastupitelů s vítězem architektonické soutěže na úpravu centram města Davidem Mikuláškem se uskuteční v úterý 13. června.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies