VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Advent s nádechem historie si užili na Orlíku

Humpolec - V sobotu přichystali správci zříceniny hradu Orlík v Humpolci pro milovníky adventu ale i historie pečení perníčků v hradní chlebové peci

27.11.2016
SDÍLEJ:

Advent na zřícenině hradu Orlík.Foto: Deník/Klára Šafusová

Tuto sobotu mohli nejen příznivci historie navštívit zříceninu hradu Orlík. Společnost Castrum, která zříceninu hradu spravuje, pořádala adventní pečení perníčků, na nichž byli vítaní malí i velcí pekaři. Příchozí tak využili jednu z posledních možností projít si troskami hradu ještě v tomto roce.

Advent na hradě přitom nevítali takto poprvé. „Tuto akci pořádáme, myslím, pátým nebo šestým rokem," řekl k programu Pavel Koubek, kastelán zříceniny hradu Orlík a ředitel obecně prospěšné společnosti Castrum.

Přípravám na sobotní program se správci hradu věnovali už od ranních hodin. „V peci, se topí přibližně od osmi od rána. Topí se v její zadní části. Do prostoru vepředu se pak umisťují plechy s perníčky," popsal přípravu Koubek.

Samotného pečení se ale nemůže ujmout jen tak někdo. „Pec je neobvyklá, celé její spodní patro je zachovalé, a tak jí vždy obsluhuje někdo zkušený," vysvětlil Koubek.

Hradní pec přitom nezahálí ani během dalších dní v roce. „Pečeme v ní při různých příležitostech. Během středověkých slavností je to chleba, na Velikonoce zase mazance, a teď na Vánoce pro změnu perníčky," pokračoval kastelán.

Návštěvnost akce na hradě v tomto ročním období závisí často na počasí. „Dnes je třeba počasí, které na výlet a procházku zrovna neláká," zhodnotil podnební podmínky kastelán. „Běžně chodí na toto adventní pečení na několik desítek lidí," vzpomínal na loňské ročníky Koubek.

Někteří návštěvníci hradu si i přes hustou mlhu a drobné mrholení, které znemožňovaly daleký výhled, neodpustili výšlap na hradní vyhlídku.

Přestože už je konec listopadu, Orlík se s letošní sezonou ještě neloučí. „Pravidelně otevíráme brány hradu i na Silvestra. Zájemci si mohou projít hradní komplex a pokud to počasí dovolí, znovu otevřeme i vyhlídku," informoval Koubek s tím, že to je poslední den v roce, kdy je hrad návštěvníkům přístupný. Znovu se zřícenina otevře až v březnu dalšího roku.

Sezona v roce 2017 bude pro milovníky hradů na Orlíku obzvláště lákavá. „Ve vnitřním hradu jsme připravili dřevěný ochoz. Prozatím na něm stále pracujeme, ale zjara příštího roku už bude hotový a návštěvníkům se tak otevře další část hradu," lákal na následující sezonu kastelán.

Autor: Klára Šafusová

27.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Gang zlodějů traktorů má o jednoho obžalovaného méně

Do Dalečína se vrátilo mezinárodní mistrovství České republiky po čtyřech letech. Drama na trati způsobilo hlavně nevyzpytatelné počasí.
18

Suverenita: Aprílový Dalečín viděl pouze čtyři vítěze

Křesťanská školka přibude ve Žďáře až příští rok

Žďár nad Sázavou – Nová možnost hlídání předškolních dětí přibude ve Žďáře až příští rok. Skupinka lidí, kteří chtějí ve městě zřídit křesťanskou školku Hvězdička, musela svůj plán posunout. Školku založenou na montessori pedagogice chtěli otevřít v září.

Vrchovina střílela góly, Bystřice chybovala

Nové Město na Moravě – Podobný výsledek asi čekal málokdo. Okresní derby Vrchoviny s Bystřicí mělo být ve fotbalové divizi D záchranářským soubojem. Místo toho šlo o exhibici novoměstského celku, který nastřílel odvěkému rivalovi pět gólů.

Kraj Vysočina podpoří zachování venkovských prodejen

Vysočina - Kraj Vysočina podpoří prodejny potravin a smíšeného zboží v nejmenších obcích. Samosprávy, které samy provozují prodejnu nebo přispívají na její provoz, budou moci už v červnu požádat o dotaci z Fondu Vysočiny.

Ve Žďáře budou na farmářských trzích k mání také tradiční síťovky

Žďár nad Sázavou – První z letošních šesti žďárských farmářských trhů se uskuteční až poslední květnovou sobotu. Od osmé hodiny ranní 27. května si budou moci návštěvníci žďárského náměstí Republiky vybrat především mezi zemědělskými a potravinářskými produkty z regionu. Pro žďárskou radnici trhy opět organizují Jana Vinopalová a Kateřina Fialová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies