„Martin zaujal skauty na nedávném neoficiálním mistroství světa do 17 let, kde byl nejproduktivnějším Čechem a s pěti góly figuroval mezi nejlepšími střelci turnaje. Zájem je o jeho služby značný, zrovna teď o něm vyšel v zámoří na jednom serveru velký článek," přiznává jeho otec Martin Nečas.

Asistent trenéra u žďárského extraligového mladšího dorostu tak má nezáviděníhodné starosti. Kariéru svého syna, kterou ve Žďáře nastartoval už ve třech letech, může příští krok výrazně ovlivnit.

„Na mistrovství bylo asi 120 skautů, tři týmy už se vyjádřily, že by Martina chtěly v létě draftovat do nejvyšší juniorské soutěže hned během své první volby, draft tam totiž funguje podobně jako v NHL. Má to však jeden háček v tom, že si přejí do léta vědět, zda do zámoří půjde, či bude pokračovat v Evropě. Oni si totiž nechtějí dovolit draftovat hráče, co jim pak řekne, že k nim do týmu nenastoupí a zůstane v Evropě," vysvětluje Martin Nečas starší.

Na přetřes tak přichází těžká volba. Udržet momentálně šestnáctiletého syna v Kometě Brno na očích českého reprezentačního kouče, a tak trochu pod dozorem, či ho vyslat na zkušenou za oceán. „Letos určitě dohraje sezonu v Brně, kde by měl hrát kromě staršího dorostu i nově za juniory. Pak se budeme rozhodovat, co dál. Do hry vstupuje několik faktorů, musíme si vše vyhodnotit, každopádně to bude Martinova volba. Já osobně bych se ale nechtěl zachovat ke Kometě, kde má velmi dobré podmínky, špatně. Pokud bude o Martina zájem, měl by jít na draft NHL v roce 2017. Do hry výrazně vstupuje i odstupné pro Brno," upozorňuje Martin Nečas starší.

Pokud by se talentovaný hráč, který v letošním starším dorostu naskočil do 16 zápasů a připsal si v nich 29 bodů (9+20), rozhodl pro zámořskou juniorku už v příštím roce, inkasovala by Kometa peněžní kompenzaci v plné výši jen v případě, že by Nečase draftoval některý z klubů NHL do jednoho roku v zámoří. Pokud by dostal nabídku až o rok později, „výchovné" by se smrsklo na desetinu. Naopak „evropská cesta" do NHL zajistí Kometě plné odstupné.

Pro skauty v Kanadě je klíčové, aby se Nečas dostal na mistrovství světa do 18 let, které je extrémně sledované. Když zůstane v Česku a vydrží mu forma i zdraví, kouč národního týmu ho bude mít na všech akcích pod dohledem. „Pokud by dostával nominace pravidelně jako doposud, kvalitních zápasů by měl dost, protože sedmnáctku čeká hned několik přípravných turnajů. Jen teď v nejbližších měsících pojede nároďák do Ameriky, Finska a Švédska. No a z Kanady by ho za rok pustili jen na mistrovství světa," poukazuje Nečas starší.