Jejich soupeřem bude Trutnov, série začíná v sobotu v 17.30 úvodním zápasem na Bouchalkách. „Mohlo to být i lepší, ale naší slabinou byla obranná hra celého týmu," hodnotil základní část trenér Plamenů Michal Konečný.

Místo v elitní čtyřce jste uhájili, osmifinále play off začínáte před vlastními fanoušky. Panuje tedy se čtvrtým místem po základní části spokojenost?
Před začátkem sezony byl od vedení stanoven cíl v podobě lepšího středu tabulky. Jak jsme se postupně rozjeli, řekli jsme si, že bychom chtěli první čtyřku, což se podařilo. Spokojenost ano, ale vždycky to může být ještě lepší.

Co vám chybělo k tomu, aby z toho bylo ještě lepší umístění?
Zápasy venku. Nechci se na to vymlouvat, ale po novém roce nás postihla série zranění. V několika utkáních jsme měli také trochu smůly a nedotáhli je alespoň k remíze. Ale žádný mančaft nedokáže odehrát celou sezonu bez výkyvů, to postihne každého.

Jak byste tedy zhodnotil základní část z vašeho pohledu?
Můžeme být spokojeni s domácími zápasy, v nichž jsme jen dvakrát odešli poraženi. Navíc jsme před našimi fanoušky předváděli i slušný hokej. Začátek ročníku nám příliš nevyšel, ale postupně jsme se neustále zlepšovali. Kdyby se hrálo ještě o pár kol víc, asi bychom skončili ještě výše. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že v soutěži je vyrovnaných šest nebo sedm mančaftů, z nichž každý může porazit každého.

Pro osmifinále play off vám jako soupeř nakonec připadl celek Trutnova. Co o tomto protivníkovi víte a jak moc náročnou s ním očekáváte sérii?
Ten celek si pamatuji ještě z mého působení v Břeclavi, kdy jsme proti Trutnovu hráli ve skupině Střed. Rozhodně nemají špatný tým, začátek ročníku jim také příliš nevyšel, ale postupně se zlepšovali a podle mého mají na víc, než na konečné páté místo. Také vzhledem k tomu, že se potkají tabulkově čtvrtý a pátý tým svých soutěží, očekávám velice vyrovnanou sérii. Naší malou výhodou může být pouze to, že v případě sedmého zápasu budeme mít výhodu domácího prostředí.

Série tedy podle vás nemá vyloženého favorita?
Nechci být alibistou, skončili jsme o příčku výš, papírově bychom favoritem mohli být my. Ale to jsou jen předpoklady na papíře, potvrdit to musíme především na ledě. Samozřejmě by mě těšilo, pokud bychom sérii vyhráli ve čtyřech zápasech, ale upřímně přiznávám, že takový jednoznačný scénář rozhodně neočekávám.

Co tedy může být rozhodujícím faktorem?
Těch věcí je víc – momentální forma a rozpoložení hráčů, výkony gólmanů, případná zranění či nemoci, ale také individuální chyby. Navíc, jak budou zápasy narůstat, bude stoupat i únava hráčů.

Vraťme se ještě zpátky k základní části. Co vás v jejím průběhu nejvíce potěšilo?
V první řadě naše útočná hra. Dávali jsme pravidelně hodně gólů a kluci předváděli pěkné akce, které se divákům musely líbit. Velkým kladem je i to, že máme čtyři vyrovnané lajny, z nichž každá je schopná dávat góly. U nás to nestojí na jedné pětce.

Určitě potěšily také čtyři výhry nad rivalem z Havlíčkova Brodu?
Když jsem v létě tým převzal, říkali mi, že můžeme prohrát s každým, jen s Brodem nikdy (směje se). Něco podobného jsem zažil v Břeclavi, kde panuje stejná rivalita s Hodonínem. To, že jsme čtyřikrát dokázali porazit vítěze základní části, považuji za solidní úspěch.

Našel byste naopak něco, co vás ve výkonech vašich svěřenců zklamalo?
Ano, to byla naše obranná hra. Tím nemyslím výkony obránců, ale bránění celého mužstva. Hráčům se často nechtělo vracet, byli jsme při defenzivní práci na můj vkus až příliš laxní. Tým je tu kvalitní, ale play off se bez pořádné obrany hrát nedá. Ať už tu budu dále já, nebo přijde v létě někdo jiný, bude se na tom muset ještě hodně zapracovat.

Do vyřazovací části se toho asi už příliš změnit nedá?
Zkusit najednou něco zbrkle překopávat by nemělo smysl. Někam jsme se za těch pár měsíců posunuli, naše hra má svůj vývoj. Člověk si může ledacos naplánovat, ale při zápase do toho něco vstoupí a předzápasová taktika je ta tam. V play off rozhodují detaily, třeba individuální chyby, kdo jich v sérii udělá víc, většinou na to doplatí.

S jakými cíli tedy vstupujete do play off, pošilháváte třeba po účasti ve finále?
Tak já bych nejraději hrál baráž o I. ligu (usmívá se). Nechci, aby to znělo neskromně nebo nabubřele, ale já se opravdu domnívám, že máme kvalitní mančaft, který když se nastartuje, je schopen dojít hodně daleko. Jak už jsem říkal, nechci být alibista. Jednotlivé týmy jsou tak vyrovnané, že klidně můžeme vypadnout v prvním kole, ale třeba také dojít až do finále. Pokud bychom však vypadli v osmifinále nebo čtvrtfinále, bylo by to pro mě zklamáním. Proto říkám, že naším cílem je účast v semifinále, pokud se do něj propracujeme, bude to každopádně úspěch.