Brodští hokejisté měli zápas parádně rozehraný, dvakrát vedli o tři branky, utkání však bylo dramatické až do závěrečné sirény.

H. BROD - OLOMOUC 6:4

Do sestavy Rebelů se vrátil distancovaný útočník Němec a v utkání byl hodně při chuti. Byl hlavním strůjcem skvělého startu Rebelů do zápasu, dvěma góly ve 4. a 5. minutě donutil hosty k oddechovému času. Ale ani poté se Mora nemohla dostat do hry, domácí hráli oproti posledním zápasům jako vyměnění a valili se na olomouckou branku, na další trefu si však museli diváci počkat až do druhé části.

Hned v úvodu opět úřadoval Němec. Jeho střelu sice olomoucký Kašík ještě vyrazil, ale volný puk zametl do branky Vondráček 3:0. Jenže tříbrankové vedení jakoby domácí ukolébalo. O necelou půlminutku později se dostala Olomouc zpátky do hry Batroňovou střelou od modré. Rebelům mohlo být ještě hůř, Rác ovšem osamocený před Nerudou nezakončil. Hostující Mora si vytvářela tlak, ale další gól vstřelili opět Rebelové, ve 30. minutě jí ovšem rozhodčí kvůli úmyslnému posunutí branky neuznal. Domácí nemuseli zoufat, následnou bombou v přesilovce zvýšil na 4:1 Protivný. Rebelové i nadále hýřili aktivitou, ale skóre se měnilo na druhé straně. Pekr se dostal do úniku, byl faulován a následný nájezd mazácky proměnil. Ačkoliv Mora snížila, brodští hokejisté se i nadále ve zbytku druhé části hrnuli dopředu.

Zatímco první dva vstupy do třetin vyšly domácím, třetí se povedl hostující Olomouci. V čase 40:23 snížil na rozdíl jediné branky Kucsera a zápas se pořádně zdramatizoval. A domácí jakoby se začali najednou bát o výsledek, začali dělat chyby, přišly hluché minuty. Naštěstí Rebelové zabrali v pravou chvíli, při jedné z přesilovek to před olomouckou brankou pořádně vřelo, puk už už mířil do opuštěné klece, hosté ho však nesportovně zastavili hozenou hokejkou. Trestné střílení typickým zakončením úspěšně provedl Němec, který nejenže zkompletoval hattrick, ale zároveň vrátil brodským hráčům zpátky dvougólové vedení a potřebný klid do koncovky. Ačkoliv domácí mohli dát další branku, v závěru se z utkání ještě stalo drama. V přesilovce totiž snížil na rozdíl jediné branky po dorážce Haluza 5:4. Brodští trenéři na to zareagovali oddechovým časem. Olomouc v závěru ve snaze o vyrovnání vrhla všechny síly do útoku, zkusila to i bez brankáře, ale to se jí stalo osudným, protože utkání definitivně rozhodl Semorád střelou do prázdné branky.

Branky a nahrávky: 4. Němec (Kostourek), 5. Neměc (Jankovič, Ostrčil), 23. Vondráček (Němec), 32. Protivný (Morava), 52. Němec (TS), 60. Semorád (Kostourek) - 24. Bartoň (Haluza, Řípa), 33. Pekr (TS), 41. Kucsera (Kucharczyk, Kolouch). Rozhodčí: Kubičík - Adamec, Poruba. Vyloučení: 5:9, navíc Kostourek Lhotský oba 10 minut. Využití: 1:1. Diváci: 1 191. Třetiny: 2:0, 2:2, 2:2. Havlíčkův Brod: Neruda - Morava, Ostrčil, Pavlík, Novotný, Protivný, Jelínek, Sova - Kostourek, Němec, Vondráček - Jankovič, Semorád, Meidl - Zábranský, Fiedler, Stehlík - Štěpánek, Musil.

TŘEBÍČ - KADAŇ 3:0

V důležitém utkání se hokejisté Třebíče rozjížděli pomaleji. V první dvacetiminutovce tak musel Hrubec čelit několika šancím Kadaně. Blýskl se hlavně skvělým zákrokem ve 20. minutě při střele Bombice.Ve druhém dějství se obraz hry změnil a rušno bylo hlavně před brankou Řehoře. Třebíč se dočkala v polovině zápasu, Když Dolníček dorazil Brožovu střelu.

Definitivní rozuzlení přinesly úvodní minuty poslední třetiny. Už po 65 sekundách se chytrou střelou zápěstím trefil v přesilovce Havlíček a o dvě minuty později se po chybě kadaňské obrany prosadil i Vondráček. Hosté se dostali k šancím až v závěru zápasu, ale Novák ani Ton je nevyužili.

Branky a nahrávky: 32. Dolníček (Brož), 42. Havlíček (Burian), 44. Vondráček. Rozhodčí: Florian - Jílek, Šperl. Vyloučení: 5:5, využití: 1:0, oslabení: 0:0. Třetiny: 0:0, 1:0, 2:0. Třebíč: Hrubec - Rangl, Kania, Sláma, Valenta, Brož, Dietz, Sobotka, Kadela - Dočekal, Dolníček, M. Čech - Stejskal, Havlíček, Burian - Heřman, Fořt, Přibyl - Vondráček, Kovalský, Vítek.

PÍSEK - JIHLAVA 1:3

Dukla měla raketový start do utkání. Ještě neskončila druhá minuta utkání, když otevřel skóre po rychlém výpadu Bezděk. Jihlavané byli od začátku aktivnější, ale hned z první pořádné akce domácích inkasovali. Sotva však skončila pátá minuta, Polodna našel přesnou přihrávkou Špergera, který v brankovišti vykoupal Novotného a do prázdné branky neměl problémy zamířit. Písečtí hráči ožili a do konce první části měli i další šance na zisk vedení.

Po první změně stran ovládla hru znovu Dukla. Ale série střel na domácí branku byla většinou nepřesná, několik důležitých zákroků si připsal gólman Sedláček.

Ve třetí části hry sázely oba týmy spíše na zabezpečenou obranu, šance se tak prakticky nerodily. Dukla se rovněž v pohodě ubránila oslabení, a poté při přesilovce sama podruhé udeřila. Pouhých sedm vteřin po vyloučení domácího Slavíka pálil přesně od modré snajpr Kolafa 1:2.

Písek už přes veškerou snahu s výsledkem nedokázal nic udělat, naopak v závěrečné minutě při power-play inkasoval potřetí z hole Maliníka.

Branky a nahrávky: 6. Šperger (Polodna, Kudrna) - 2. Bezděk (Maliník, Dobrovolný), 51. Kolafa (Hodek, Hubáček), 60. Maliník. Rozhodčí: Wagner - Hejl, Frödl. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Třetiny: 1:1, 0:0, 0:2. Jihlava: Novotný - Malena, Kaláb, Grundmanis, Kolafa, Drtina, Dobrovolný, Petráček Kolda - Čachotský, Hubáček, Hodek - Padělek, Domin, Jeslínek - Vysloužil, Maliník, Bezděk - Polcar, Pometlo, Karpov.

JAN HAMMER
PAVEL MIKEŠ