Podobných cest na západ republiky si letos užijí ještě mnohem víc. Zapomeňte na Techniku Brno, Břeclav nebo Hodonín, letošními výzvami bude Tábor, Klatovy či Kobra Praha. Rovněž zapomeňte na pravidelnou nedělní klobásu s pivem během třetiny. Letos se bude podávat kvůli nařízení svazu hlavně v sobotu. Středečních duelů díky menšímu počtu soupeřů ubude (SKLH doma nastoupí ve středu jen v pěti případech, pozn. autora). V sedmnáctičlenné skupině si zahraje každý s každým doma a venku. Po 32. kole se rozjede play-off, do kterého postoupí šestnáct nejlepších. „Cíl dostat se do play-off bude splnitelný," ušklíbne se nad systémem soutěže trenér Martin Sobotka.

Martine, dnes startuje nová a pro všechny trochu neznámá sezona, jaká podle vás bude?

Neznámá to je. Od začátku tvrdím, že skupina je hlavně pro kluky smrtící. Jedeme do Děčína, třeba musíme řešit, kde budeme obědvat a to jsou jen drobnosti. Uvidíme nové soupeře, ale to je asi jediné plus. Negativa převládají. Kolikrát se může stát, že pojedeme bez několika hráčů základní sestavy, které neuvolní z práce. Sezona tím může být pro všechny týmy ovlivněná. Naštěstí máme většinu dlouhých výjezdů v sobotu.

Play-off si nezahraje jen jeden tým ze sedmnácti, co byste vzkázal tvůrci této blamáže?
Za prvé jsem rád, že cíl dostat se do play-off bude splnitelný. (hořce se usměje) I šestnáctý tým totiž může celou sezonu vyhrát. Ale nevím, jestli to je úplně ideální, je to zvláštní. Vzkázal bych asi to, že do play-off mělo postoupit třeba jen dvanáct mužstev.

Domácí zápasy budete nově hrát místo neděle v sobotu. Odrazí se to nějak na divácké návštěvnosti?
Osobně z toho mám trochu obavy. Hlavně v září a říjnu, kdy lidi jezdí na chalupy. Za mé éry jsme to jednou zkoušeli, ale fanoušci tolik nechodili, a tak se od toho upustilo. Bohužel s tím nic nenaděláme, jde o nařízení svazu, se kterým nesouhlasíme, protože máme tradici nedělních utkání, ale musíme ho respektovat. Přál bych si, aby lidi chodili alespoň jako loni a my je hrou bavili.

V týmu došlo k několika změnám. Budete silnější než loni?
Doufám v to. Největší změnou je odchod Březiny, pro nás byl finančně náročnější, protože sám jezdil z Pardubic. Patřil Hradci a ten ho chtěl stejně poslat do Vrchlabí. Místo něj ale přišel Krupka, hraje výborně dozadu, má velké zkušenosti z první ligy. Je to další kolečko do stroje, které nám pomůže být zase o něco lepší a vyváženější. Jinak se nám vrátili mladí kluci z Jihlavy a Brodu. Věřím tomu, že bychom mohli být o malinko lepší, protože kluci jsou zase o rok zkušenější. Podržet by nás měl i brankář Sláma.

Hodně jste stál o příchod Radka Hamana, mrzí vás jeho rozhodnutí o možném návratu až okolo Vánoc?
Takhle se to říct nedá. Pochopitelně bych ho radši viděl na ledě, ale Radek má složitou práci, rozváží brzy ráno maso, takže s tím se nedá nic dělat. Je totiž rozdíl, když sedíte přes den za počítačem nebo když sedíte o půl čtvrté ráno za volantem a máte svůj život doslova ve svých rukou. K týmu by se ale mohl připojit, vše záleží na něm.

V týmu se ještě na poslední chvíli řeší některé posty. Zdá se, že by vedle Slámy a Vlacha mohl znovu chytat i Opršal? Jak to vypadá s obráncem Benešem a kolik toho odehraje Jícha?
Jícha u nás bude na střídavý start, ale momentálně má problémy s kolenem. Post brankáře je stále v jednání. Situace v Brodě se změnila, Opršal měl jít do Hodonína, ale nakonec nepůjde. Takže bychom stáli o střídavý start buď Opršala nebo Nerudy. Snad se to konečně dojedná už dnes (v pátek). Opršal ve Žďáře chytat chce a my tři brankáře potřebujeme. Beneše koupily Pardubice, shánějí mu první ligu. Pokud místo neseženou, je zde možnost, že by zůstal ve Žďáře. Pardubice však mají za prioritu první ligu.

Začátek sezony nestihne Ježek, kdy se připojí k týmu?
Ondra si dodělával školu, navíc funguje jako kondiční trenér, měl spoustu práce. Třeba dnes bude mít pro naše mladé hokejisty přednášku. Do budoucna si chce nechat úterý a pátky volnější, aby mohl jezdit trénovat a ve středu i v sobotu by měl hrát. Rád ho tu uvítám. Kdy poprvé nastoupí, ale zatím nevím, doufám, že v říjnu.

Kdo bude podle vás patřit k favoritům soutěže?
Dobrý bude Kolín. Ze západu určitě Tábor.

Vylosování vám moc nepřálo, z prvních devíti kol hrajete hned šestkrát venku.
To vyhodnotíme až po devátém kole. (smích) Někdy je lepší začít venku. Spíš mě mrzí, že po Děčíně máme jedenáct dní pauzu, kluci vypadnou ze zápřahu. Když se nám ale podaří první kolo vyhrát, budeme ve výhodě.

Dostat se do play-off bude povinností. Byl byste spokojený, pokud byste ho začali doma?
Play-off je povinnost. Chci, aby lidi odcházeli ze stadionu spokojení, vozili jsme nějaké body z venku a když začneme play-off doma, bude to super.

Největší posila¶

LUKÁŠ KRUPKA
Sedmadvacetiletý forvard by měl zaplnit místo po odchodu Ondřeje Březiny do Vrchlabí. Posledních šest sezon působil v prvoligové Dukle Jihlava, jejíž dres oblékl i v jejím prvním letošním mistrovském zápase. Do Žďáru přichází na hostování. Trenér Martin Sobotka s ním počítá do elitní formace k Michalu Kaňkovi a Jiřímu Plachému. Poctivé levé křídlo pravděpodobně vedle sběračů kanadských bodů statistiky lámat nebude, ale v nejstarší lajně by měl odvádět černou práci. Manažer Miloslav Šimon se ho nebál nazvat „dělníkem ledu".

Program zápasů

14. 9.   Děčín – ŽĎÁR N. S.
25. 9.   Klatovy – ŽĎÁR N. S.
28. 9.   ŽĎÁR N. S. – Tábor
2. 10.   J. Hradec – ŽĎÁR N. S.
5. 10.   ŽĎÁR N. S. – Jablonec n. N.
12. 10. Sokolov – ŽĎÁR N. S.
16. 10. ŽĎÁR N. S. – Klášterec n. O.
19. 10. Kobra Praha – ŽĎÁR N. S.
23. 10. Kolín – ŽĎÁR N. S.
26. 10. ŽĎÁR N. S. – Řisuty
2. 11.   M. Budějovice – ŽĎÁR N. S.
6. 11.   ŽĎÁR N. S. – Bílina
9. 11.   Nymburk – ŽĎÁR N. S.
16. 11. ŽĎÁR N. S. – Pelhřimov
23. 11. Milevsko – ŽĎÁR N. S.
27. 11. ŽĎÁR N. S. – Vrchlabí

30. 11. ŽĎÁR N. S. – Děčín
7. 12.   ŽĎÁR N. S. – Klatovy
14. 12. Tábor – ŽĎÁR N. S.
18. 12. ŽĎÁR N. S. – J. Hradec
21. 12. Jablonec n. N. – ŽĎÁR N. S.
4. 1.     ŽĎÁR N. S. – Sokolov
8. 1.     Klášterec n. O. – ŽĎÁR N. S.
11. 1.   ŽĎÁR N. S. – Kobra Praha
15. 1.   ŽĎÁR N. S. – Kolín
18. 1.   Řisuty – ŽĎÁR N. S.
25. 1.   ŽĎÁR N. S. – M. Budějovice
1. 2.     Bílina – ŽĎÁR N. S.
8. 2.     ŽĎÁR N. S. – Nymburk
12. 2.   Pelhřimov – ŽĎÁR N. S.
15. 2.   ŽĎÁR N. S. – Milevsko
22. 2.   Vrchlabí – ŽĎÁR N. S.

Pozn.: Domácí zápasy SKLH začínají ve středu v 18 hodin a v sobotu v 17.30.