Následně čekal osmnáctiletou studentku turnaj osmi zemí v sousedním Německu a ve hře je i nominace na olympijskou kvalifikaci ve Švýcarsku. Na to si ale talentovaná dívka na bruslích nevěří.

„Já osobně si nemyslím, že bych se do tak úzké nominace dostala. V týmu jsou hráčky starší, zkušenější a některé to možná mají jisté. Já patřím mezi ty, které se musí o pár míst poprat. Podle mého názoru se do kvalifikace na Olympiádu nedostanu. Navíc letos ještě maturuji, takže mám i jiné starosti, a proto bych do Švýcarska třeba jako náhradník, který by nehrál, raději ani nejela," vysvětluje dorostenka třebíčského klubu.

Nominace na únorovou kvalifikaci navíc ani není zdaleka uzavřená. „Kdo pojede do Švýcarska, jasné ještě není, ale říkali nám trenéři, že tam může jet jen osmnáct hráček," povídala Kristýna Pacalová.

Ta si však reprezentační akce na sklonku uplynulého kalendářního roku užila až dost. „Ve Velkých Popovicích jsme měly kemp individuálních dovedností, kde jsme dělaly rozbor různých hokejových situací, které můžou nastat. Konkrétně jak se třeba má útočník dostat přes obránce, nebo jak vystřelit z těžké pozice. I naopak, jak má pracovat bránící hráč, který chce soupeři vzít puk bez faulu," popisuje obránkyně Horácké Slavie a dodává: „Zkrátka jsme tam dělaly všechno, střelbu, bruslení i různé přihrávky. Měly jsme to spojené áčko s osmnáctkou, včetně mladších hráček."

Pohledná hokejistka z Třebíče o svém výkonu na dovednostních testech ve Velkých Popovicích nechtěla příliš hovořit. „Výkon bych nijak nehodnotila, protože o to zdaleka nešlo. Trenér chtěl, abychom si vyzkoušely různé herní situace, mladší holky, aby získaly od těch starších zkušenosti a hlavně, aby viděly, jak to v áčku chodí. Všechny jsme se snažily a bylo to dobré," skromně shrnula Pacalová.

I když Kristýna má za sebou úspěchy v mládežnických reprezentačních výběrech, dobře ví, že mezi seniorkami bude muset ještě hodně zapracovat.
„Jezdím na kempy, ale o místo v sestavě se musím rvát. Jisté to mají snad jen starší hráčky ze zahraničních soutěží. V Popovicích sice byly i mladší hráčky, ale oproti jiným jsem také mlaďoch," svěřila se hokejistka Horácké Slavie.

Na kemp ve středních Čechách jí navazoval ostravský turnaj, ale její start byl ohrožen. Třebíčská dorostenka si totiž mezi dvěma reprezentačními akcemi odnesla z ligového utkání proti Krkonoším zranění.

„Měla jsem vykloubený palec na levé ruce. Dali mi ho do sádrové dlahy, ale naštěstí mám výbornou doktorku, která mi ve všem vyšla vstříc a tím mi dost pomohla. Díky ní jsem mohla do Ostravy jet. Umím si představit, že by mi jiný doktor start nepovolil. Na trénincích jsem měla pod rukavicí speciální dlahu na zpevnění ruky a na zápasy jsem už jí měla sundanou," pochvaluje si Pacalová, která tak mohla vyrazit na sever Moravy.

„V Ostravě jsme stihly po příjezdu jen jeden trénink, na který jsme ještě nebyly kompletní. Chyběly holky z Prahy i trenér, který koučuje juniorku v Liberci, kde ještě před turnajem musel něco dořešit. Den nato už jsme hrály přípravné utkání s Japonkami," vypráví reprezentantka z třebíčského klubu.

Češkám ale přípravný duel nevyšel. „Japonky ukázaly šikovnost a byly houževnaté. V japonském hokeji jsou na tom ženy lépe než muži. Ty hráčky navíc byly v Ostravě o několik dní dříve než my a mohly se na zápas lépe připravit. I proto jsme prohrály 1:4," vysvětluje obránkyně z Vysočiny a pokračuje.

„Před utkáním potřebujeme několik tréninků a pak to jde, ale po jednom je to mnohem horší. S holkama se vidíme jednou za měsíc, tak potřebujeme víc času, aby si všechno sedlo. Naštěstí to bylo přátelské utkání, ale zápas byl z naší strany díky tomu všemu hrozný. Ze začátku nám to nelepilo a Japonky navíc hrály dobře," uznala Kristýna.

Domácí reprezentace si to s hráčkami ze země vycházejícího slunce rozdala ještě jednou, tentokrát už naostro. „Druhý zápas s Japonskem se už počítal do turnaje. Oba týmy hrály dobře a my už jsme je tolik nepouštěly do šancí. Sice jsme prohrály 0:2 třináct vteřin před koncem dostaly gól do prázdné brány. Šance jsme měly, ale dávat góly je náš problém. To se projevilo i v dalším zápase s Rakušankami, proti kterým jsme měly víc střel, ale na gól se nadřely. Navíc jsme ke konci dostaly zbytečnou branku a bylo vyrovnáno. Porazily jsme je až na nájezdy," zhodnotila první duel i další vystoupení na turnaji Pacalová.

Její tým čekalo ještě jedno střetnutí. „Vrcholem turnaje bylo utkání se Švýcarkami, u nich nás čeká kvalifikace na Olympijské hry. Trenéři program turnaje naplánovali tak, aby se podobal kvalifikaci ve Švýcarsku. Hrálo se ve stejný čas, abychom si my nebo hráčky, které tam pojedou, na to zvykly. Trenéři udělali pro olympijskou kvalifikaci maximum," pochvaluje si třebíčská dorostenka.

Česká reprezentace také své závěrečné utkání zvládla. „Poslední zápas turnaje jsme vyhrály 4:2. Vedly jsme 3:0 a hrály opravdu dobře, o hodně lépe. Švýcarky měly jednu šikovnou hráčku, kterou se nám podařilo roztěkat, a ona si šla na deset minut sednout za nesportovní chování. To nám docela pomohlo. Zaměřily jsme se na ní, daly jí tělo, aby spadla a ona se pak rozčilovala i na rozhodčí. Bouchla do mantinelu a dostala za to osobní trest," popisuje hokejistka Horácké Slavie.

Švýcarkám se přesto podařilo utkání zdramatizovat. „Potom jsme zvolnily a dostaly nešťastný gól, hráčka si puk srazila do sítě bruslí. A hned další střídání jsme inkasovaly znovu. Musely jsme se zase zvednout, pak už soupeřky k ničemu nepustily a přidaly další gól," shrnula Kristýna.

Ta hned po Novém roce vyrazila s reprezentací turnaj osmi zemí do německého Füssenu. Češky nejprve podlehly 2:6 favorizované Kanadě, proti které téměř 50 minut držely krok. „Na tento zápas jsme se těšily, zahrát si proti Kanadě je lepší, než proti jakýmkoliv jiným soupeřkám. Bylo to sice béčko, ale měly tam několik hráček z áčka i z loňské osmnáctky. To, že jsme po dvou třetinách prohrávaly jen 2:3, bych označila za to nejlepší, co jsme na turnaji předvedly," vypráví Pacalová.

Jenže závěr utkání už patřil zámořskému družstvu. „Nejhorší byla třetí třetina. To jsme ne odpadly, ale Kanaďanky byly lepší a my jsme jim to ulehčily. Jako bychom podlehly sebeuspokojení s vědomím, že jsme dvě třetiny hrály dobře. Pak jsme jen koukaly, jak soupeřky na nás vlétly. Tím nás Kanada zaskočila," vysvětluje osmnáctiletá reprezentantka Horácké Slavie.

Její družstvo následně padlo s domácími Němkami 1:2 po prodloužení. V posledním zápase ve skupině A těsně (1:2) prohrály se Švédkami gólem v závěru. České hokejistky na závěr turnaje o konečné sedmé místo porazily spolupořádající reprezentaci Rakouska vysoko 6:0.

„Nejsem s turnajem moc spokojená, protože jsme skončily tam, kde jsme skončily. Ze hry ale mám lepší pocit. Celkově jsme nehrály vůbec špatně. S Německem jsme podaly dobrý výkon a prohrály až v prodloužení. Sehrály jsme hodně vyrovnané zápasy a třeba se Švédkami prohrály pouze o gól. Z toho mám dobrý pocit, až na to umístění," zhodnotila vystoupení na turnaji v zemi západních sousedů osmnáctiletá hokejistka a dodala: „Největší bolístkou našeho hokeje je, že neproměňujeme šance."

Kristýna Pacalová má před sebou slibnou kariéru, ale i studijní povinnosti. „Letos maturuji a je to všechno časově náročné. Ráno jedu do školy do Jihlavy, odtud do Třebíče na trénink a potom večer domů," svěřila se dorostenka z Vysočiny, která hokejové plány do budoucna přehodnotila.

V rozhovoru pro Deník před více jak rokem se totiž nechala slyšet, že by si ráda vyzkoušela zahraniční angažmá. Nyní je tomu jinak. „Zatím zůstanu tady v Třebíči. Co vím, tak třeba v Americe jsou univerzity, které jsou ale především o financích. A na to je potřeba hodně bohatých rodičů. Navíc ženy nejsou tak dobře placené jako muži a mně víc než ženská liga dá, když tady budu hrát s klukama. Do Berouna si jedu zahrát za ženy jen občas, hlavně kvůli trenérovi, se kterým si rozumím," řekla třebíčská hokejistka, která má nyní na programu studijní povinnosti.

„Momentálně žádné plány nemám, budu se soustředit na maturitu, která je teď nejdůležitější. Pak bych chtěla zkusit vysokou školu, ale to se teprve uvidí. Nejdříve musím dohnat, co jsem zameškala na střední. Jsem flegmatik a nic si dopředu neplánuji. Jen říkám, až něco přijde, tak to přijde," svěřila se osmnáctiletá kráska na bruslích.