Vítek Vaněček byl před dvěma lety draftovaný ve druhém kole Washingtonem Capitals a loňskou sezonu odchytal v South Carolina Stingrays. Přiblížit se k NHL se bude havlíčkobrodský odchovanec snažit na farmě Capitals v Hershey.

Loni jste hájil barvy South Caroliny Stingrays, což je druhá farma Capitals, jaké máte ze sezony pocity?
Myslím, že to bylo těžký zejména na začátku hlavně s řečí, protože jsem nerozuměl. Ale s výkony jsem celkem spokojený a určitě je od čeho se odrazit.

Bylo i vedení spokojené? Dostal jste nějaké zprávy z hlavního týmu?
Bavili jsme se po sezoně a také říkali, že jsou spokojení a že se mi ta sezona povedla. Poté mě poslali domů za rodinou a nijak zvlášť jsme to nerozebírali.

Takže jste sledován scouty z Washingtonu?
Určitě jsem. Jezdili za mnou trenéři brankářů Scott Murray nebo Mitch Korn z Capitals. Sledovali i drtivou většinou mých zápasů, takže jsem pod drobnohledem, vím co si oni myslí, jsme v kontaktu.

Jak je blízko či daleko do hlavního týmu Capitals z druhé farmy?
Z té druhé farmy je to poměrně ještě daleko. Tenhle rok jsem si tím prošel a na první sezonu to bylo dobré. Myslím, že i vedení bylo překvapené, že jsem hned první sezonu odchytal takto, nicméně do NHL je to stále ještě dlouhá cesta.

Když jste přicházel za moře, měl jste problémy s angličtinou. Jaké děláte pokroky?
Ze začátku mi všechno musel překládat Petr Vrána, protože jsem nerozuměl skoro ničemu. Teď už je to daleko lepší, to co potřebuji, si dokážu vyřídit a všechno je jednodušší. Zatím nestíhám kluky, když se začnou mezi sebou bavit, ale to se časem určitě doladí.

V loňské sezoně jste si okusil zápas AHL a předvedl skvělý výkon. Byl jste nervózní, a jak jste se o nominaci dozvěděl?
My jsme dohráli se Stingrays čtvrtfinále play-off a po zápase mi v jednu v noci zavolali, že další den nastoupím za Hershey. Cestoval jsem přes noc a po příjezdu si jen na hodinu lehnul, najedl a šel zase do zápasu. Nestihl jsem ani být nervózní, ale neměl jsem proč. Říkal jsem si, že je to stejný, je to pořád hokej a na tom se nic nezměnilo.

Nyní vás čeká boj o místo v sestavě Hershey Bears…
Bude to velmi složité, protože ta konkurence je tam hodně vysoká. Ale řekl bych, že mám po loňské sezoně velikou šanci. Vedení mi naznačilo, že bylo spokojené a já doufám, že se v AHL prosadím už příští rok.

Kdybyste chytal pravidelně v AHL, byla by to vstupenka do NHL?
Myslím si, že je to už velmi blízko, protože je to jen jedna úroveň od NHL a hodně hráčů z AHL tam přechází. Prosadit se ale bude velmi těžké. Kdybych ale měl třeba alespoň jeden zápas příští rok v NHL odchytat, bylo by to neuvěřitelné. Takto to ale neberu, je potřeba si tu pozici vybudovat a být trpělivý.

Před sezonou se budete moci ukázat na předsezonním campu Washingtonu Capitals, jak probíhá?
Na začátku září začíná kemp a na začátku je turnaj pro mladší hráče a tam bych měl jet také. Je tam devadesát hráčů, osm brankářů, těžký tréninky. Chodíme na meetingy o chování k mediím, sociálních sítích, jak se máme oblékat a tak. Hlavně nám říkají, že se máme chovat jako normální lidé.

Takže jste se setkal i s hvězdami typu Ovečkin či brankářem Holtbym?
S Holtbym jsem trénoval v loni na kempu a dělali jsme spolu cvičení a hodně jsem od něj odkoukal. V Americe to chodí tak, že ti hráči si chtějí hodně povídat a hodně pomáhat. Když člověk přijde do kabiny hned ho přijmou a nevypadají jako hvězdy.

Jak se na kemp a novou sezonu připravujete?
Protože jsem měl delší sezonu, jelikož jsem po vypadnutí se Stingrays ještě byl v Hershey, měl jsem i delší dovolenou. Proto trénuji teprve druhý týden a jezdím za panem Alešem Pařezem každý den do Prahy. Na začátku září odlétám zpět do Ameriky.

Ondřej Krásný