Urostlý třicetiletý zadák, jenž má na svém kontě pět startů v NHL, přispěl k debaklu děčínských Medvědů jedním gólem. Svou roli beka plnil dokonale. Obejít ho nešlo.

Martine, minulé úterý jste si poprvé zatrénoval s novými spoluhráči. Nezasedl jste někomu místo?

Martin Sobotka (trenér) mě společně s panem Šimonem (generální manažer) v kabině představili a ukázali mi, kam si mám sednout.

V kabině áčka jste byl poprvé, že?

Když jsem před patnácti lety jako dorostenec odcházel, chodil jsem se převlékat na druhou stranu stadionu. Dá se říct, že jsem do šatny áčka nakoukl poprvé.

Je to v ní skoro jako v NHL, viďte?

Skoro. (smích) Šatna v NHL je asi desetkrát větší. Nikdy však nejde o velikost šatny nebo podmínky, ale o partu, která v kabině je.

Váš první zápas se týmu nad očekávání vydařil. Jak jste se cítil po dlouhé pauze vy?

Diváci ode mě nemohli očekávat žádné zázraky. Půl roku jsem nehrál. Na první zápas to nebylo špatné, ale když to shrnu, šlo o super utkání a hlavní je, že jsme vyhráli.

Proč jste se rozhodl pro Žďár?

Dostal jsem se do situace, kdy jsem nemohl žádné angažmá sehnat. Už byl nejvyšší čas, tak jsem se dohodl s panem Šimonem.

V roce 2007 jste debutoval v NHL proti Los Angeles. Jak na svou premiéru za oceánem vzpomínáte?

Jako na největší úspěch v kariéře. Dalším velkým momentem je titul s Třincem. Ale zahrát si v NHL je snem každého malého kluka. Mně se tenkrát splnil. Vzpomínky jsou krásné.

Florida vám nechybí?

Zázemím a vůbec vším jde o úplně něco jiného, než je v Česku. Nemáte dva kustody, ale pět. Podobné je to s doktory, kteří se o vás neustále starají a to bych mohl ještě dlouho pokračovat. Hlavně tam bylo pořád teplo. Třicet stupňů v létě i v zimě. Velká pohoda. (smích)

Do našlapané sestavy jste se pokoušel probít dva roky. Máte pět startů. Proč už jich víc nepřibylo?

Skončil mi tříletý kontrakt. Při stejných finančních podmínkách mi nabídli na další tři roky novou smlouvu, kterou jsem odmítl. Poté za mnou přišel pan Marek, zda bych nešel do Třince a já to vzal. V zámoří jsem byl šest let, plácal jsem se na farmě, takže jsem si řekl, že je čas na změnu. Chtěl jsem vyzkoušet českou extraligu. A v Třinci jsem byl nakonec docela dlouho.

Šlo o správnou volbu? Bylo vám teprve 23 let, neměl jste se o místo v nejlepší hokejové lize světa prát déle?

Když se na to dívám zpětně, tak určitě. Dnes jsou na soupiskách hráči, se kterými jsem dřív hrával. Zklamaný z toho částečně jsem. Všechno ale má svůj začátek a konec a já zvolil extraligu.

Když jsme u těch soupisek. Dnes za Floridu válí Jaromír Jágr. To vás musí mrzet dvojnásob.

No tak to je jasné. Kdybych tam vydržel o sedm let déle, možná bych si s ním zahrál. (smích) Ale to jsou jen kdyby. Místo s ním teď můžu nastupovat po boku Martina Plevy nebo Tomáše Smejkala, s nimiž jsem hrával dřív. Hokej jako hokej. (smích)

Asi nejúspěšnější sezonu jste zažil v ročníku 2010/11. S Třincem jste vyhrál titul, odehrál jste osm zápasů za reprezentaci.

Byla to úžasná sezona, nastupoval jsem po boku top hráčů jako Bonk, Varaďa nebo Krajíček. Asi jsme se po oslavách ukolébali úspěchem a výsledkově už to nebylo ono. Loni sice byl Třinec ve finále, ale letos je i přes jeho rozpočet tam, kde je. Týmy se hrozně vyrovnávají, sám si netroufnu říct, kdo je letos favoritem. Jeden rok hrajete o titul a pak bojujete v baráži.

V minulém ročníku jste působil ve slovenské extralize. Proč?

Loni o mě nebyl zájem. Přes kamaráda jsem si domluvil angažmá ve slovenském Martinu. Rok mi tam ale stačil.

Je vám třicet. Jste v ideálním hokejovém věku. Co se ve vaší kariéře stalo, že jste se ocitl zpátky ve Žďáře? Už to ve vašem podání není jako dřív nebo jste pro kluby příliš drahý?

Myslím si, že jsem s formou dolů nešel. Kdybych se neudržoval, byl bych sám proti sobě. Jsem na tom podobně jako dřív. Je však jasné, že roky přibývají. Je pravda, že v Třinci to po finanční stránce bylo úplně jinačí. Je proto možné, že si mě týmy nemohou dovolit nebo už spíš do hráčů nechtějí tolik peněz investovat. Zkrátka to nevyšlo a jsem ve Žďáře.

Váš agent vám nic „lepšího" nesehnal? Není chyba v něm?

K mému agentovi bych se nerad vyjadřoval.

Ve městě bydlíte a pozorným fandům vaše přítomnost neunikla. Ráno jste prý na zimáku v posledních týdnech občasným hostem?

V osm mě pouštěli zadem, chodil jsem si zabruslit. Ale není to jako trénink nebo zápasy.

Teď už se proháníte s Plameny. Zůstanete ve Žďáře až do konce sezony?

Hodně to záleží na tom, zda se někdo ozve. Ale nechci být zbabělec, který odehraje jeden zápas a uteče. Chci týmu pomoct, abychom udělali play-off. Klidně tady sezonu dohraji, moje myšlení je teď nastavené na Žďár.