Posledními dvěma týmy, které proklouzly do vyřazovací části soutěže, se k radosti hokejové Vysočiny staly Havlíčkův Brod s Třebíčí.

Oba celky v posledním kole vydřely výhru. Brodští Rebelové doma zdolali Benátky 3:1 a třebíčská Horácká Slavia brala dva body v Ústí nad Labem, kde vyhrála 2:1 po samostatných nájezdech.

Do play off tak proklouzly všechny tři týmy z Vysočiny. Jihlava obsadila celkově čtvrtou příčku.

Třebíčská jízda

Před poslední čtvrtinou základní části první hokejové ligy by na třebíčský postup do play off vsadil asi jen málokdo (Horácká Slavia byla 13. s desetibodovou ztrátou na tehdy osmé Litoměřice – pozn. red.). Horáci se však parádní stíhací jízdou právě v poslední fázi dlouhodobé soutěže dokázali nejen odlepit od barážových pozic, ale nakonec i proklouznout do play off. Minitabulku z posledních třinácti utkání dokonce Horácká Slavia ovládá, o bod před Ústí nad Labem a o šest před Jihlavou.

Pro Třebíčské jsou boje v play off příjemný bonus, protože jejich prioritou byla záchrana v soutěži. A to se díky zmiňovaným jedenácti vítězstvím z posledních třinácti duelů povedlo.

„Na play off jsme hlavně kvůli nepovedené první čtvrtině vůbec nemysleli. Postupně jsme se ale zvedali a najednou z toho je play off. Můžeme si to užít, nejsme pod tlakem,“ říká jedna z opor Horáků, útočník David Dolníček.

Ve čtvrtfinále Třebíč narazí na svého středečního soupeře, jednoho ze dvou největších favoritů soutěže, Ústí nad Labem. Favorit v sérii je sice jasně daný, ale Horáci by mohli Severočechy potrápit, vždyť všechny čtyři letošní zápasy byly vyrovnané.

Brodské drama

Druhým týmem, který proklouzl do play off až v posledním kole, je Havlíčkův Brod. Rebelové prakticky celou sezonu brnkají na nervy svým fanouškům, protože parádní výkony střídají s propadáky. V závěru si dokonce zbytečně cestu do vyřazovacích bojů komplikovali. Vítězstvím 3:1 nad Benátkami ovšem do čtvrtfinále postoupili.

„Zaplať pánbůh, že jsme postoupili dál,“ hodně si oddechl po utkání brodský trenér Karel Dvořák. „Na nás v posledních zápasech byl vidět spíše psychický tlak, na branku jsme se vždy strašně nadřeli,“ dodal.

Rebelové nakonec i přes časté výkyvy v sezoně do čtvrtfinále postoupili, v něm narazí na dalšího favorita soutěže, Chomutov.

Boj o třetí místo

Jediným týmem z Vysočiny, který mohl být v závěru základní části v relativním klidu, byla Jihlava. Ta v posledních kolech bojovala „jen“ o třetí místo v konečném účtování dlouhodobé fáze soutěže, a tím pádem o papírově lehčí Benátky.

I proto se Dukla v Olomouci rozhodla v závěru hrát za stavu 2:2 bez gólmana. Za to jí Hanáci potrestali a Jihlava obsadila čtvrtou příčku. V play off si to proto rozdá s Hradcem Králové.

Play off a play out

Čtvrtfinále play off
Termíny: 27. 2., 28. 2., 2. 3., 3. 3., příp. 6. 3., 8. 3. a 10. 3.
Ústí nad Labem – TŘEBÍČ
Chomutov – HAVLÍČKŮV BROD
Olomouc – Benátky nad Jizerou
JIHLAVA – Hradec Králové
Čtvrtfinále se hraje na čtyři vítězné zápasy.
Skupina play out
Termíny:
25. 2. – 24. 3.
Litoměřice, Kadaň, Písek, Šumperk, Beroun, Most.
Hraje se každý s každým doma a venku. Poslední dva budou hrát baráž s vítězi druholigových skupin. Jistým účastníkem baráže už je Most.