„Všichni tady máme novou výzvu," říká zkušený stoper.

Věřil jste ještě v divizi?

Už ne. V každé sezoně se našel tým, který ostatní převyšoval financemi, což se projevovalo i na hráčském kádru. I teď tomu tak bylo. Stará Říše měla dlouhou dobu všechno ve svých rukách. Rozdíl byl v tom, že ztrácela se slabšími týmy.

Kdy se podle vás lámala sezona?

Po domácí prohře právě s Říší už to vypadalo, že je hotovo, do zbývajících šesti zápasů jsme šli s čistou hlavou a nakonec je všechny vyhráli.

Byl bystřický tým na rozdíl od předchozích let v něčem jiný?

V minulosti tady převážně byli jeden dva hráči zvenčí. Třeba Trojanovič, Jaroš či Havlík. Po příchodu trenéra Fencla se to zkusilo vyloženě s Bystřičáky a ono to vyšlo.

Jde o nejlepší tým, který tady za těch deset let byl?

Nevím, jestli je ten nejlepší, každopádně dobře vyvážený. Především se nedělal rozdíl mezi hráči. Hrál ten, kdo trénoval a měl formu. Pak taky hodně pomohl návrat Zdeňka Sklenáře, který se po roce v béčku rozhodl, že to ještě zkusí, a pozitivně se to projevilo jak v kabině, tak i na samotném hřišti.

V závěrečných zápasech sezony jste pravidelně chodil ze hřiště střídat s bolestivou grimasou, co vás trápilo?

Mám natažené tříslo. Ale teď máme tři týdny volna a do začátku přípravy to bude v pořádku.

Takže konec či přesun do B-týmu, který jste plánoval, se odsouvá?

Je pravda, že jsem s ohledem na rodinu a pracovní vytížení uvažoval o konci, ale tohle je nejenom pro mě nová výzva. Všichni zůstáváme a pokračujeme.

Postup určitě udělal velkou radost i vašemu otci, který také platí za bystřickou ikonu…

On kromě Bystřice chytal v Novém Městě a moc ho mrzelo, že právě Město divizi už hraje a my ne. Teď se mu to splnilo, navíc se na postupu podílel jako asistent trenéra.

Je divize soutěží pro Bystřici?

Z mnoha pohledů stoprocentně. Máme tady zázemí, které k soustředění využívají ligové týmy. Co se týče polohy, tak jsme blíž k Brnu než k Jihlavě, takže ubude cestování. Pro nás byly zápasy třeba v Pacově nebo Žirovnici v podstatě celodenním zájezdem.

…a co se týče kvality kádru?

Nikdo z nás divizi ještě nehrál. Jsme zvyklí vyhrávat a teď to asi nebude tak často. Každopádně chceme sezonu začít s vlastními odchovanci a v případě, že by to nešlo, tak až pak se někde poohlédnout po posilách. To se v minulé sezoně stalo třeba Velkému Meziříčí.

Právě s tímhle týmem doma začínáte…

Jsme za to rádi. Chtěli jsme první zápas hrát na svém hřišti, což se povedlo. Navíc proti atraktivnímu soupeři. Jen doufám, že tady na fotbal začne konečně chodit víc lidí. Mohla by k tomu pomoct i ta postupová euforie. Pro nás by to byla krásná odměna.